Fortumin rakentama Irlannin ensimmäinen vähäpäästöinen kaukolämpöverkko on otettu käyttöön Etelä-Dublinissa

Etelä-Dublinissa sijaitsevalle Tallaghtin alueelle on valmistunut Irlannin ensimmäinen vähäpäästöinen kaukolämpöverkko, joka hyödyntää datakeskuksen hukkalämpöä.

Tallaghtin kaukolämpöverkon avajaiset, South Dublin

FORTUM OYJ VERKKOTIEDOTE 6.4.2023

Etelä-Dublinin maakuntavaltuuston (SDCC) pilottihanke toimii esimerkkinä kaukolämmöstä ympäristöystävällisenä lämmitysmuotona Irlannissa ja siirryttäessä erityisesti kaasun käytöstä omavaraisempaan ja puhtaampaan tuotantoon. Fortum on suunnitellut ja rakentanut verkon sekä vastaa sen käytöstä ja kunnossapidosta.

Kaukolämpöverkko kierrättää kiinteistöihin Amazon Web Servicesin (AWS) datakeskuksen hukkalämpöä. Kaukolämpöverkon omistaa Irlannin ensimmäinen julkisomisteinen ja voittoa tavoittelematon energiayhtiö, joka on nimetty Heatworksiksi. 

Tallaghtin kaukolämpökonsepti syntyi yhteistyössä Fortumin, SDCC:n, AWS:n ja Dublinin kaupunkia tukevan energiaviraston CODEMA:n kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa noin 1,5 kilometrin mittainen kaukolämpöverkosto lämmittää 32 800 m2 julkisia rakennuksia. Kaukolämmön arvioidaan tässä vaiheessa vähentävän hiilidioksidipäästöjä yli 1 500 tonnia vuodessa. Vuonna 2024 verkkoon yhdistetään 133 asuntoa, ja samana ja seuraavana vuonna siihen liitetään lisää julkisia rakennuksia.

"Olemme erittäin iloisia, että meidät valittiin toimittamaan vähäpäästöinen lämpöratkaisu Tallaghtiin", sanoo Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan kehittämisestä Irlannissa vastaava Kari Lahti. "Osaamisemme perustuu erityisesti Espoo Clean Heat -ohjelman innovatiivisiin hiilineutraalisuusratkaisuihin ja paikallistuntemuksemme 25 vuoden läsnäoloon Irlannissa ja Isossa-Britanniassa, joissa olemme tarjonneet muun muassa pitkäaikaisia ​​käyttö- ja kunnossapitopalveluita erilaisille asiakkaille.”

Irlannin ympäristö-, ilmasto- ja viestintä- ja liikenneministeri Eamon Ryan ja Etelä-Dublinin piirikunnan pormestari Emma Murphy vihkivät kaukolämpöverkon virallisesti käyttöön 6.4.2023. Paikalla oli myös Suomen Irlannin-suurlähettiläs Raili Lahnalampi.

Lisätietoja:

Kari Lahti, liiketoiminnan kehitys Irlannissa, Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, kari [piste] lahti [ät] fortum [piste] com

https://www.fortum.com/media/2020/12/south-dublin-county-council-support-amazon-web-services-aws-and-fortum-enext-create-irelands-first-publicly-owned-not-profit-energy-company