Lehdistötiedote

Valtioneuvosto myönsi uuden käyttöluvan Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitokselle

30 maaliskuu 2023, 13:25

Loviisa image release

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 30.3.2023

Valtioneuvosto myönsi tänään käyttöluvan Fortumin Loviisan voimalaitosalueen matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitokselle vuoden 2090 loppuun saakka.

Säteilyturvakeskus (STUK) katsoi jo aiemmassa arviossaan loppusijoituslaitoksen turvallisuuden tilan hyväksi sekä käyttö- että pitkäaikaisturvallisuuden osalta. STUK myös totesi päätöksessään, että luvanhaltijalla on tarvittavat menettelyt ja resurssit laitoksen turvallisen käytön jatkamiseksi.

Voimalaitosalueen 110 metrin syvyydessä sijaitseva loppusijoituslaitos on ollut käytössä vuodesta 1998. Sitä on suunniteltu laajennettavan siten, että sinne voidaan aikanaan sijoittaa myös Loviisan voimalaitoksen käytöstäpoistosta muodostuvat radioaktiiviset jätteet. Laajennus on suunniteltu toteutettavan 2040-luvun loppupuolella, ennen voimalaitoksen käytöstäpoistoa.

Loviisan loppusijoitustilaan tullaan sijoittamaan kaikki voimalaitoksen käytössä ja sen poistossa syntyvät matala- ja keskiaktiiviset jätteet. Sen lisäksi sinne sijoitetaan pieni määrä muualla Suomessa muodostunutta radioaktiivista jätettä, kuten VTT:n tutkimusreaktorin ja tutkimuslaboratorion käytöstäpoistojätettä. Valtioneuvoston tänään myöntämä käyttölupa käsittää kaikkien näiden jätteiden loppusijoittamisen Loviisan loppusijoituslaitokseen.

Loviisan voimalaitoksella syntyvä käytetty polttoaine tullaan loppusijoittamaan Fortumin ja TVO:n yhteisesti omistamaan Posivan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustilaan.
 

Fortum Oyj
Viestintä


Lisätietoja:
Mia Willberg, viestintäpäällikkö, mia [piste] willberg [ät] fortum [piste] com, +358 40 777 5989


Loviisan ydinvoimalaitos
Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2022 oli 89,4 %. Voimalaitoksen jatkuva kehittäminen ja modernisoinnit mahdollistavat kansainvälisessä mittakaavassa painevesireaktorien parhaimmistoon sijoittuvat käyttökertoimet. Fortum on investoinut Loviisan voimalaitokseen viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä noin 273 miljoonaa euroa. Vuonna 2022, voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 7,9 terawattituntia (netto), mikä on yli 10 % Suomen sähköntuotannosta. Fortumissa työskentelee noin 700 ydinvoima-alan ammattilaista, joista noin 550 Loviisan voimalaitoksella. Tämän lisäksi voimalaitosalueella työskentelee päivittäin lähes 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää. www.fortum.fi/loviisa

Fortum
Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi