Verkkouutinen

Fortum ja Rolls-Royce SMR kartoittavat yhteistyömahdollisuuksia pienydinvoiman osalta Suomessa ja Ruotsissa

22 maaliskuu 2023, 17:30

Rolls-Royce SMR

Fortum ja Rolls-Royce SMR ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka tarkoituksena on tutkia yhteistyömahdollisuuksia pienydinvoiman (Small Modular Reactors, SMR) saralla Suomessa ja Ruotsissa.

Fortumin strategisena tavoitteena on tuottaa ja toimittaa luotettavasti puhdasta energiaa ja edistää teollisuuden dekarbonisaatiota Pohjoismaissa. Nyt allekirjoitettu sopimus on osa Fortumin selvitystä, jossa tutkitaan uuden ydinvoiman edellytyksiä Suomessa ja Ruotsissa yhteistyössä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa.

Rolls-Royce SMR perustettiin marraskuussa 2021 kehittämään markkinoille modulaarinen, tehdasvalmisteinen pienreaktori, joka pystyy tuottamaan 470 megawattia (MW) vähähiilistä sähköä vähintään 60 vuoden ajan.

"Rolls-Royce SMR:lle on kunnia tehdä yhteistyötä Fortumin, yhden Pohjoismaiden arvostetuimman ydinvoimaoperaattorin, kanssa. Näemme yhtiöiden välisessä yhteistyössä paljon potentiaalia", kertoo Alan Woods, Rolls-Royce SMR:n strategia- ja kehitysjohtaja.

”Energian toimitusvarmuuden merkitys on kasvanut dramaattisesti. Uskomme, että ainutlaatuinen lähestymistapamme uuden ydinvoiman rakentamiseen – keskittyen toimituskykyyn ja kustannustehokkuuteen – on paras ratkaisu vähäpäästöisen energian tuottamiseen tuleville sukupolville. Odotamme innolla yhteistyötä Fortumin kanssa”, hän jatkaa.

“Olemme erittäin iloisia yhteistyöstä Rolls-Royce SMR:n kanssa, joka on yksi pienydinvoiman edelläkävijöistä. Toimiva toimitusmalli on yksi uuden ydinvoiman tärkeimmistä kilpailutekijöistä. Rolls-Roycen pitkä teollisen valmistustekniikan kokemus on todella arvokas lisä”, sanoo Fortumin uuden ydinvoiman selvityshankkeesta vastaava johtaja Laurent Leveugle.

Sopimus on osa Fortumin lokakuussa 2022 käynnistämää selvitystä uuden ydinvoiman tulevaisuuden edellytyksistä. Kaksivuotisen ohjelman aikana Fortum tutkii laaja-alaisesti kaupallisia, teknologisia, yhteiskunnallisia, poliittisia ja lainsäädännöllisiä edellytyksiä sekä pienydinvoimalle että suurille reaktoreille Suomessa ja Ruotsissa. Tutkimuksessa tarkastellaan myös uusia kumppanuuksia ja liiketoimintamalleja. Osana tätä selvitystä Fortum on tehnyt yhteistyösopimuksia ranskalaisen EDF:n, ruotsalaisen Kärnfull Nextin ja suomalaisen Helenin kanssa.

 

Vasemmalta oikealle: Olli Kymäläinen (Technical Director, Fortum), Tuomo Huttunen (Head of Business Development, Nordics, Rolls -Royce SMR), Laurent Leveugle (Head of Newbuild Feasibility Study, Fortum), Sophie Macfarlane-Smith (Head of Customer Engagement, Rolls-Royce SMR). Kuva, lähde: Fortum. Uutisen pääkuva, lähde: Rolls-Royce SMR.


Fortum Oyj
Viestintä

 

Lisätietoja:
Laurent Leveugle, Head of Nuclear Feasibility Study, Fortum, laurent [piste] leveugle [ät] fortum [piste] com, +358 40 542 2001

Lue 17.10.2022 julkaisemamme tiedote: Fortum käynnistää selvityksen uuden ydinvoiman tulevaisuuden edellytyksistä