Verkkouutinen

Fortum ja Metsä Group tutkivat yhdessä puuperäisen hiilidioksidin jatkojalostamista vihreän vedyn avulla

27 maaliskuu 2023, 14:00

nature 1028274760

Fortum ja Metsä Group ovat käynnistäneet alustavan selvityksen, jossa tutkitaan puuperäisen hiilidioksidin jatkojalostamisen teknologisia ja liiketoiminnallisia mahdollisuuksia. Strategiansa mukaisesti Fortum haluaa edistää teollisuuden dekarbonisaatiota ja kasvua Pohjoismaissa tarjoamalla asiakkailleen puhdasta energiaa ja hiilidioksidipäästöttömiä ratkaisuja.

Puuperäistä hiilidioksidia syntyy Metsä Groupin tuotantolaitosten sivuvirtana. Fortum ja Metsä Group selvittävät, miten talteenotettua hiilidioksidia voisi jatkojalostaa vedyn avulla.  Prosessista syntyvää raaka-ainetta voisi käyttää esimerkiksi kemianteollisuudessa.

”Fortumilla on vahva asema puhtaassa energiantuotannossa ja haluamme teollisuuden kumppanina löytää ratkaisuja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tavoitteenamme on edistää vetytalouden kehittämistä Pohjoismaissa hyödyntämällä vahvaa asemaamme hiilidioksidipäästöttömän sähkön tuottajana. Fortumin ja Metsä Groupin selvitys on hyvä esimerkki yhteistyöstä, jossa eri teollisuudenalat palvelevat toisiaan hyödyntämällä toistensa liiketoimintaosaamista. Lopputuloksena syntyy hiilineutraali tuote asiakkaalle”, kertoo Simon-Erik Ollus, Fortumin Generation-divisioonan johtaja ja johtoryhmän jäsen.

”Sellutehtaiden tai muiden tuotantolaitostemme puuperäinen hiilidioksidi on kiinnostava ja nykyään valtaosin hyödyntämätön raaka-aine erilaisiin fossiilisia materiaaleja korvaaviin kemianteollisuuden tuotteisiin. Teknologia on kehittynyt ja talteen otetun puuperäisen hiilidioksidin jatkojalostusmahdollisuudet ovat parantuneet. Yhteistyö Fortumin kanssa avaa Metsä Groupille mielenkiintoisia kehitysmahdollisuuksia”, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Selvitys valmistuu vuoden 2023 loppuun mennessä. Mahdolliset investointeja koskevat päätökset tehdään myöhemmässä vaiheessa.

Lisätietoja:

Fortum Newsdesk, newsdesk [ät] fortum [piste] com (newsdesk[at]fortum[dot]com), puh. +358 40 198 2843

Fortum ja vety

Fortumilla on vahva asema puhtaassa energiantuotannossa, ja pyrimme löytämään teollisuusasiakkaillemme ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Haluamme edistää puhtaan vedyn hyödyntämistä Pohjoismaissa yhdessä asiakkaidemme kanssa. Tutkimme aktiivisesti vetyyn liittyviä konsepteja ja liiketoimintamahdollisuuksia yhdessä muun muassa sellu- ja paperiteollisuuden, terästeollisuuden, kemianteollisuuden sekä liikenteen alan yritysten kanssa.

Lue lisää Fortumista ja vedystä täältä www.fortum.fi/vety