Verkkouutinen

Fortumin Pjelax-tuulipuiston tuulivoimalaosien kuljetus alkaa

21 helmikuu 2023, 13:05

Pjelax tuulipuiston siivet

Fortumin Pjelax-tuulipuiston tuulivoimalaosien kuljetukset Kaskisten satamasta tuulivoima-alueen työmaalle alkavat helmikuun lopussa. Lavat ovat 80 metriä pitkiä ja painavat 27 000 kg,  joten kyse on erittäin massiivista erikoiskuljetuksista. Tuulivoimaloiden tornit kuljetetaan seitsemässä eri lohkossa. Yhden tornilohkon pituus on 12-30 metriä riippuen mikä tornin osa on kyseessä.

”Olemme iloisia, että tuulivoimapuiston rakentaminen on edennyt sujuvasti ja turbiinitoimittaja Nordex pääsee kevään aikana asentamaan ensimmäisiä tuulivoimaloita. Kaikki tuulivoimaloiden osat tulevat laivoilla Kaskisten satamaan, josta ne kuljetetaan maanteitse työmaalle. Kuljetusreitti on noin 15 kilometriä pitkä. Lyhyt matka mahdollistaa ympäristöystävällisen ja sujuvan kuljetuksen,” sanoo hankkeen projektipäällikkö Markus Rönnqvist.

Kuljetusreitti kulkee Pjelaxin kylän kautta valtatie 8:lle ja sieltä työmaalle. Kohdatessa erikoiskuljetuksen liikenteessä matkaa voi jatkaa sopeuttaen omaa ajonopeuttaan. Turvallista ohituspaikkaa on hyvä odottaa rauhassa.  Erikoiskuljetuksen edessä ja takana kulkevat varoitusautot.

”Kuljetukset tulevat jatkumaan pitkin kevättä syksyyn asti. Erikoiskuljetuksia tulee olemaan satoja, sillä siivet ja tornilohkot kuljetetaan yksi kerrallaan. Näin valtavien komponenttien kuljetus on tekninen ihme. Meillä on kokeneet ammattilaiset varmistamassa, että komponentit saadaan turvallisesti perille työmaalle”, sanoo Rönnqvist. Kuljetuksista vastaa Ahola Transport.

Fortum rakentaa Pjelaxin tuulipuistoa yhdessä Helen Oy:n kanssa Närpiöön ja Kristiinankaupunkiin. Tavoiteaikataulun mukaan Pjelaxin tuulipuisto otetaan käyttöön 2024 kesään mennessä. Valmistuessaan se tuottaa vuosittain noin 1,1 TWh uusiutuvaa energiaa 56 tuuliturbiinin voimin.

Lisätietoja: www.fortum.fi/pjelax

Hans Vadbäck, projektikehityspäällikkö, hans [piste] vadback [ät] fortum [piste] com, +358 50 587 9856

Pjelax rotorblad

Tuulivoimalaosien kuljetusreitti