Lehdistötiedote

Fortumin pilotointi jätteenpolton hiilidioksidipäästöjen talteenotosta ja hyödyntämisestä onnistui – suunnitelma fossiilivapaan muovin valmistuksesta etenee

28 helmikuu 2023, 15:47

Carbon2x

Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan tavoitteena on parantaa merkittävästi jätevirtojen materiaalien kiertoa uuden sukupoven kiertotalousratkaisujen avulla. Yrityksen huhtikuussa 2022 julkaisema Carbon2x-konsepti pyrkii mullistamaan jätteenpolttosektorin kierrättämällä jätteenpoltosta syntyvät hiilidioksidipäästöt ja muuntamalla ne muoveiksi. Käynnissä oleva kehitystyö siirtyy nyt seuraavaan vaiheeseen, jossa suunnitelmana on aloittaa hiilidioksidipohjaisten muovien valmistaminen.

”Hiilidioksidin talteenoton liittäminen jätteenpolton yhteyteen ja sitä kautta päästöjen muuntaminen muoveiksi auttaa vähentämään riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista, parantamaan Euroopan omavaraisuutta sekä eliminoimaan jätteenpolton hiilidioksidipäästöjä. Nyt alkavassa kehitysvaiheessa tavoitteena on löytää oikea teknologia talteenotetun hiilidioksidin muuttamiseksi muoviksi”, kertoo Carbon2x-hankejohtaja Tony Rehn Fortumista.

Projektin seuraava vaihe on jatkumoa onnistuneelle hiilidioksidin talteenotto- ja hyödyntämispilotille (CCU), joka saatiin päätökseen Fortumin Riihimäen jätteenpolttolaitoksella. CCU-pilotin myötä Fortumista tuli yksi maailman ensimmäisistä yhtiöistä, joka on onnistuneesti saanut otettua talteen omia hiilidioksidipäästöjään ja valmistanut niistä metaania. Fortum on nyt askeleen lähempänä koko jätteenpolttosektorin mullistamista.

”Olen innoissani, että pääsemme edistämään suunnitelmiamme ja aloittamaan ensimmäisten hiilidioksidipohjaisten muovierien valmistuksen rakentamalla oman tutkimuslaboratorion Riihimäen jätteenpolttolaitoksemme viereen. Merikonttiin rakennettu, siirrettävä laboratorio hyödyntää uusinta teknologiaa, jonka avulla voimme testata erilaisia tuotantomenetelmiä hiilidioksidipäästöjemme muuttamiseksi muoviksi”, Rehn sanoo.

”Olemme jo aloittaneet hiilidioksidipohjaisten muovien tutkimisen. Carbon2x-konseptin tavoitteena on sitoa talteenottamamme hiilidioksidi konkreettisiksi tuotteiksi. Valmistamamme muovit tulevat olemaan fossiilivapaita, ja hiilidioksidipohjaisilla muoveilla on myös monia eri käyttökohteita. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi elintarvikepakkauksissa, tekstiileissä ja kosmetiikassa”, Rehn jatkaa.

Riihimäen tutkimuslaboratorio on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2023 lopussa, tavoitteena löytää parhaat teknologiat ja prosessit jätteenpoltosta syntyvien hiilidioksidipäästöjen käyttämiseen hiilidioksidipohjaisten muovien raaka-aineena. Riihimäen laitoksen lisäksi Fortumilla on jätteenpolttolaitoksia Tanskassa ja Ruotsissa sekä uusi jätteenpolttolaitos rakenteilla Isossa-Britanniassa. Fortum ennakoi eri CCU-teknologioiden ja ratkaisujen pilotoimista myös näissä jätteenpolttolaitoksissa valmistellessaan mahdollista teollisen mittakaavan pilottilaitosta, joka saattaisi alkaa seuraavan viiden vuoden sisällä.

 

Lisätietoja

Tony Rehn, Carbon2x-hankejohtaja, Fortum Recycling & Waste, tony [piste] rehn [ät] fortum [piste] com, puh. +358 40 485 5857

Maiju Daniel-Huhtaniska, viestintä- ja markkinointipäällikkö, Fortum Recycling & Waste, maiju [piste] daniel-huhtaniska [ät] fortum [piste] com, +358 50 350 2861

 

Lue lisää Carbon2x-hankkeesta.