Fortum valittu toteuttamaan puukuidun poistoa Näsijärvestä

17 helmikuu 2023, 09:00

Luontokuva lehdestä

Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminta osallistui keväällä 2022 Tampereen kaupungin järjestämään kilpailutukseen, jossa etsittiin kumppania toteuttamaan nollakuiduksi kutsutun puukuidun poistoa Näsijärvestä. Nollakuitu on selluteollisuudesta ylijäänyttä puuainesta, jota on Hiedanrannan - Niemenrannan vesialueella arviolta 1,5 miljoonaa kuutiota yhteensä noin 35 hehtaarin alueella ja paksuimmillaan yli 10 metrin kerrospaksuudelta. Kuitu on päätynyt vesistöön alueella aiemmin toimineen metsäteollisuuden johdosta.

Kaupunki valitsi hankinnan neuvottelumenettelyyn viisi ehdokasta, jotka toimittivat lopulliset tarjouksensa tammikuussa 2023. Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminta valikoitui lopulta projektin toteuttajaksi.

”Olemme todella ilahtuneita, että Tampereen kaupunki valitsi meidät kumppaniksi tekemään tätä tärkeää ennallistamistyötä. Sellukuidun poistaminen vesistöstä ja sen hyödyntäminen uudelleen on esimerkki siitä, kuinka kokonaisvaltaisia ympäristöhuollon ratkaisuja Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminta tarjoaa”, sanoo Teppo Tuomanen, tuotelinjapäällikkö, Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnasta.

Fortumin tavoitteena on uusiokäyttää mahdollisimman paljon vesistöstä kerättyjä kuituja. Sellupohjaiset kuidut tullaan hyödyntämään polttoaineen tekemisessä, sekä mahdollisesti myös maanrakennuksessa.

Nyt käynnistyvässä hankkeen ensimmäisessä vaiheessa suunnitellaan projektin toteutus ja haetaan asianmukaiset luvat. Suunnittelu- ja luvitusvaihe tehdään vuoden 2023 aikana ja tavoitteena on aloittaa varsinaiset kunnostustyöt vuonna 2024. Ennallistamisurakka on monivaiheinen prosessi, jonka tarkka laajuus tarkentuu myöhemmin esimerkiksi käytössä olevien alueiden, tilojen ja lupien varmistuttua.

 

Lisätietoja

Teppo Tuomanen, vesitiimin vetäjä

teppo [piste] tuomanen [ät] fortum [piste] com (teppo[dot]tuomanen[at]fortum[dot]com)

puh. +358 50 577 6549

Environmental construction

Tutustu Fortumin ympäristörakentamisen palveluihin

Lue lisää