Fortum ja SSAB syventävät yhteistyötä metallinkierrätyksessä Raahessa

21 helmikuu 2023, 09:00

Metallin kierrätys

Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminta ja SSAB Europe syventävät yhteistyötä metallinkierrätyksessä Raahessa. Fortum hoitaa jatkossa SSAB Raahen terästehtaan metallinkierrätyksen. Fortum on avannut vuoden 2023 alussa metallipihan Ouluun, jonne Raahesta kerätyt metallit kuljetetaan käsiteltäväksi.

”On hienoa päästä syventämään yhteistyötä SSAB:n kanssa”, kertoo Fortumin metallinkierrätyksestä vastaava strateginen ostopäällikkö Marcus Suokas. ”Tavoitteenamme on omalla toiminnallamme tukea SSAB:n tavoitteita kohti hiilineutraalia teräksen valmistusta.”

Teräsyhtiö SSAB:n fossiilivapaa teknologia mullistaa teräksen valmistamista ja yhtiö aikoo tuoda fossiilivapaan teräksen markkinoille maailman ensimmäisenä teräsyhtiönä jo vuonna 2026. SSAB:n omasta toiminnasta syntyvien kierrätettävien materiaalien osalta on tarkoitus nostaa kierrätysastetta ja vähentää näin hiilidioksidipäästöjä. Materiaalien kierrätyksellä puolestaan on tarkoitus tehostaa kierrätysastetta ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

“Meille on tärkeää, että yhdessä kumppaniemme ja asiakkaidemme kanssa luomme fossiilivapaata arvoketjua. Toiminnastamme syntyvien metallijätteiden tehokas ja turvallinen kierrätys on tärkeä osa vastuullista toimintaamme”, kertoo SSAB:n myyntipäällikkö Pasi Rajala.

Fortumilla ja SSAB:lla on taustalla pitkäaikainen kumppanuus kokonaisjätehuollon osalta ja Fortum on huolehtinut SSAB Hämeenlinnan toimipisteen vaarallisten ja vaarattomien jätteiden sekä metallien kierrätyksestä ja käsittelystä 1980-luvulta lähtien. Fortum on tuottanut kokonaisjätehuollon ja metallikierrätyksen palveluita myös muille SSAB:n toimipaikoille.

Uusi yhteistyö koskee SSAB:n Raahen toimipistettä, ja sen tavoitteena on edelleen tukea ja tehostaa SSAB:n kokonaisjätehuollon tarpeita myös yhtiön muissa toimipaikoissa. Raahen terästehtaan kierrätyskumppanuus koskee kunnossapidosta ja projekteista syntyviä metallijätteitä, kaapeleita ja purkumateriaaleja. SSAB:n tuotantohylky kiertää takaisin teräksen valmistukseen yhtiön omissa prosesseissa. Fortum jatkaa myös kierrätyskupariraaka-aineen toimitusta SSAB:lle teräksen valmistukseen, kuten tähänkin asti.

“Kumppanuudessa olemme kiinnittäneet erityisesti huomiota turvallisuuteen: koko toimitusketjua seurataan aina tilauksesta keräilyyn ja raportointiin asti. Eri materiaalit lajitellaan syntypaikoillaan ja eritellään toiminnoittain, jotta kierrätyksestä saadaan tarkkaa tietoa ja toimintaa päästään kehittämään”, kertoo Suokas.

 

 

Recycling and waste services

Tutustu Fortumin metallin kierrätyspalveluihin