Lehdistötiedote

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksella hyvä tuotantovuosi 2022

03 tammikuu 2023, 12:30

Loviisan voimalaitos talvella

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksella oli hyvä tuotantovuosi 2022. Voimalaitoksella tuotettiin hiilidioksidipäästötöntä sähköä yhteensä 7,9 terawattituntia (netto). Loviisan ydinvoimalaitoksen sähköntuotannolla vältetään Suomessa vuosittain noin 6 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt ilmakehään verrattuna siihen, että vastaava määrä tuotettaisiin fossiilisilla polttoaineilla.

Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin 89,4 % oli kansainvälisessä mittakaavassa maailman painevesireaktorien parhaita. Loviisa 1:n käyttökerroin oli 90,5 % ja Loviisa 2:n käyttökerroin 88,2 %. 

Vuonna 2022 Loviisan kakkosyksiköllä toteutettiin laaja 4-vuotisvuosihuolto ja ykkösyksiköllä polttoaineenvaihtoseisokki. Loviisan ykkösyksiköllä vuosihuollon kesto oli 29 vuorokautta ja kakkosyksiköllä 36 vuorokautta. Ykkösyksikön vuosihuolto viivästyi noin viikon verran ja kakkosyksikön noin viisi vuorokautta alkuperäisestä suunnitelmasta.

”Vuosihuollot olivat haastavat, mutta kaikki muutos- ja korjaustyöt saatiin tehtyä. Ykkösyksikön vuosihuollon viivästymisen pääsyy oli pääkiertopumpun tiivistevesilinjassa tiiveyskokeessa havaittu vuoto. Kakkosyksikön vuosihuolto viivästymisen merkittävimpänä syynä oli käynnistysvaiheessa vikaantuneen primääripiirin pääkiertopumpun vaihto huollettuun pumppuun”, Loviisan voimalaitoksen johtaja Sasu Valkamo kertoo.

Fortum on hakenut Loviisan ydinvoimalaitokselle uutta käyttölupaa

Fortum haki maaliskuussa 2022 Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmille yksiköille käyttölupaa vuoden 2050 loppuun saakka. Prosessin arvioidaan kestävän noin vuoden.

”Loviisan ydinvoimalaitos tuottaa noin 10 % Suomessa käytettävästä sähköstä, joten sillä on erittäin tärkeä rooli puhtaan kotimaisen sähkön tuotannossa myös tulevaisuudessa”, sanoo Valkamo.

Loviisan voimalaitos on alueellaan merkittävä työnantaja. Voimalaitos työllistää noin 530 fortumlaisen lisäksi lähes sata muiden yritysten vakinaista työntekijää, jotka käyvät töissä voimalaitosalueella päivittäin. Voimalaitoksen investointihankkeisiin ja vuosihuoltoihin osallistui oman henkilöstön lisäksi noin 750 ulkopuolista työntekijää. Tämän lisäksi voimalaitos työllisti myös noin 80 kesätyöntekijää. Fortumin investoinnit Loviisan voimalaitokseen olivat noin 30 miljoonaa euroa (2021: noin 30 miljoonaa euroa).

Fortum Oyj
Viestintä

Mediayhteydenotot:

Mia Willberg, viestintäpäällikkö, Fortum, 040 777 5989, mia [piste] willberg [ät] fortum [piste] com

Loviisan voimalaitos

Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2022 oli 89,4 %. Voimalaitoksen jatkuva kehittäminen ja modernisoinnit mahdollistavat kansainvälisessä mittakaavassa painevesireaktorien parhaimmistoon sijoittuvat käyttökertoimet. Fortum on investoinut Loviisan voimalaitokseen viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä noin 325 miljoonaa euroa. Vuonna 2022, voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 7,9 terawattituntia (netto), mikä on yli 10 % Suomen sähköntuotannosta. Fortumissa työskentelee noin 700 ydinvoima-alan ammattilaista, joista noin 530 Loviisan voimalaitoksella. Tämän lisäksi voimalaitosalueella työskentelee päivittäin lähes sata muiden yritysten vakinaista työntekijää.
www.fortum.fi/loviisa