Fortumin lausunto energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuosina 2022–2027

Miksi vesivoima

Fortum jätti 24.1.2023 lausuntonsa luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuosille 2022-2027. Lausunnossamme keskitymme muutamiin liiketoimintamme kannalta keskeisiin tuotantomuotoihin: vesivoimaan, kaukolämpöön ja jätteenpolttoon.

Mistä on kyse?

  • Suomessa valtio myöntää energiatukea etenkin uusiutuvan energian tuotantoa, energiansäästöä ja energiatehokkuutta edistäviin hankkeisiin. Energiatuen myöntämistä koskevan aiemman valtioneuvoston asetuksen voimassaolo päättyi vuoden 2022 lopussa.
  • Valmisteilla olevan uuden valtioneuvoston asetuksen 2023-2027 tavoitteena on edistää mm. uusiutuvan energiaa ja energiatehokkuutta koskevia investointi- ja selvityshankkeita, jotka tukevat Suomen hiilineutraalisuustavoitteita. Tavoitteena on myös vähentää uusiutuvan energian ja uuden energiateknologian teknologisia ja taloudellisia riskejä.
  • Asetusluonnoksessa korostetaan tuen suuntaamista entistä selvemmin uuden teknologian investointien ja demonstraatioiden tukemiseen.
  • Tuen myöntämisestä päättäisivät työ- ja elinkeinoministeriö sekä Rahoituskeskus.

Fortumin näkemykset pähkinänkuoressa:

  • Energiatukea ei tule rajata pelkästään uuden teknologian investointeihin. Erilaisilla modernisointi-, perusparannus-, tehostamis- ja korvausinvestoinneilla sekä uusilla tavoilla käyttää olemassa olevaa teknologiaa on keskeinen rooli vihreässä siirtymässä ja näiden tulee kuulua tuen piiriin.
  • Teknologianeutraalisuuden tulee olla keskeinen periaate tuen myöntämisessä. Asetuksella ei kategorisesti pidä sulkea pois tuen piiristä mitään tuotantomuotoa, joilla saavutetaan ympäristöhyötyjä asetuksen tavoitteiden puitteissa.
  • Asetusluonnoksessa on todettu, ettei energiatukea voida myöntää vesivoimalaa koskeviin investointihankkeisiin. Mielestämme uuden vesivoiman rakentaminen ja olemassa olevien vesivoimalaitosten modernisointi- ja perusparannushankkeiden tulee kuulua energiatuen piiriin. Hankkeissa sovelletaan myös uutta teknologiaa ja uusissa hankkeissa varaudutaan teknologian kehitykseen energiajärjestelmän vaatimusten mukaisesti.
  • Asetuksessa on tarkoitus tarkentaa, että tukea olisi mahdollista myöntää myös hukkalämmön hyödyntämistä edistäviin hankkeisiin. Pidämme tarkennusta erittäin tärkeänä, koska erilaisten hukkalämpöjen kattava ja tehokas hyödyntäminen esimerkiksi kaukolämmön tuotannossa on keskeistä lämmöntuotannon dekarbonisaatiossa ja parantaa energian toimitus- ja huoltovarmuutta.
  • Asetusluonnoksen mukaan tukea ei voitaisi myöntää jätteenpolttolaitoksille. Mielestämme jätteenpolttoon liittyvien innovatiivisten ratkaisujen tulee kuulua energiatuen piiriin. Tällaisia ratkaisuja ovat esimerkiksi hiilidioksidin talteenotto jätteenpolton savukaasuista ja sen hyödyntäminen vedyn kanssa korkealaatuisten materiaalien, kuten muovin, valmistuksessa.

Lue koko lausunto

Lataa tästä (pdf)