Verkkouutinen

Fortumin Lamminnevan tuulivoimahanke etenee

31 tammikuu 2023, 10:59

Tuulivoima

Fortumin Seinäjoella ja Lapualla sijaitseva kehittämisvaiheessa oleva Lamminnevan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi käynnistyy ja ohjelma tulee julkisesti nähtäville torstaina 2.2.2023. Arviointiohjelmassa esitellään hankkeen nykytilanne, sen vaihtoehtoisia toteuttamismahdollisuuksia sekä kuvataan menetelmät, joilla ympäristövaikutuksia arvioidaan. Hankkeen alustavien suunnitelmien mukaan Fortum suunnittelee alueelle 38 tuulivoimalaa.

”Olemme iloisia, että Lamminnevan hanke on edennyt sujuvasti ja pääsemme nyt tähän ympäristövaikutusten arviointimenettelyn ensimmäiseen vaiheeseen. Tästä iso kiitos kuuluu paikallisille maanomistajille ja  viranomaisille, joiden kanssa yhteistyö on ollut jouhevaa alusta saakka”, sanoo Fortumin hankekehityspäällikkö Marja Savolainen.

Tiedonsaanti ja osallistuminen tuulivoimahankkeen onnistumisen kulmakiviä

Ympäristövaikutusten arviointimenettely mahdollistaa kaikille kiinnostuneille tilaisuuden osallistua, tulla kuulluksi ja lausua mielipiteensä. Mielipiteitä ja lausuntoja voi jättää Etelä-Pohjanmaan Ely-keskukselle helmikuun ajan. YVA-ohjelmasta järjestetään myös yleisötilaisuudet Lapualla 7.2. ja Seinäjoella 9.2.

YVA-ohjelmavaiheen jälkeen ryhdytään selvittämään paikallisesti tutkitun tiedon avulla hankkeen vaikutuksia ihmisiin, ympäristöön ja luontoon. Lakisääteillä prosessilla varmistetaan, että hankkeen vaikutukset minimoidaan. Lamminnevan YVA-selvitys on alustavan aikataulun mukaan tavoitteena saada valmiiksi vuoden 2024 alkupuolella.

Myös kaavoittaminen alkaa YVA-ohjelmavaiheen rinnalla. Kaavoituksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmat tulevat nähtäville YVA-ohjelman kanssa samaan aikaan sekä Seinäjoella että Lapualla. Myös niitä esitellään helmikuun yleisötilaisuuksissa ja niistä voi jättää mielipiteensä kaupunkien kaavoitustoimeen. Tavoitteena on, että kaavaluonnos tulisi nähtäville samaan aikaan YVA-selvityksen kanssa 2024.

”On keskeistä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua ja saada tietoa hankkeen suunnitelmista. Paikalliset asukkaat, maanomistajat ja sidosryhmät viime kädessä mahdollistavat tämän hankkeen. Meille on tärkeää avoimuus ja keskustelut asukkaiden kanssa. Aiomme  järjestää paikallisia iasukastilaisuuksia myös myöhemmin osana YVA-prosessin tiedonhankintaa”, Savolainen sanoo.

Lamminnevan kehityshankkeen suunnitelmat tarkentuvat hankkeen edetessä. Jos luvitus ja kaavoitus etenevät suunnitelmien mukaan, rakennuslupia olisi mahdollista hakea vuonna 2025, jonka jälkeen tehdään investointipäätös. Tuulivoimapuiston rakentamisvaihe kestää tyypillisesti kaksi vuotta.

Lisätietoja:

Marja Savolainen, hankekehityspäällikkö, Fortum, +358504532344

Lisää Lamminnevan tuulivoimahankkeesta voi lukea täältä.

YVA-ohjelmaa koskevat yleisötilaisuudet järjestetään tiistaina 7.2.2023 klo 17.30–19.30 Lapualla Alajoki-salissa, Kulttuuri keskus Vanhassa Paukussa (Vanhan Paukun tie 1) ja torstaina 9.2.2023 klo 17.30–19.30 Seinäjoella kaupungintalon Valtuusto salissa (Kirkkokatu 6). Tilaisuuksissa on kahvitarjoilu alkaen klo 17. Yleisötilaisuuksiin voi osallistua myös sähköisesti. Linkit yleisötilaisuuksiin lisätään YVA-menettelyn verkkosivulle, josta löytyvät myös kaikki YVA-ohjelman asiakirjat.

Seinäjoen Lamminnevan tuulivoimapuiston osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on nähtävillä 1.2.–3.3.2023 välisen ajan kaavoitushankkeen verkkosivuilla osoitteessa www.seinajoki.fi/lamminnevan-tuulivoimapuiston-osayleiskaava.

Lapuan Lamminnevan tuulivoimapuiston osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on nähtävillä 1.2.–3.3.2023 välisen ajan kaavoitushankkeen verkkosivuilla osoitteessa https://lapua.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus-tontit-ja-maastomittaus/kaavoitus/meneillaan-olevat-kaavat