Paikallistiedote

Fortum kehittää uutta tuulipuistoa Teuvalle ja Karijoelle

26 tammikuu 2023, 15:13

Kalax -9

Fortum alkaa kehittää Lautamäen tuulivoimahanketta Teuvalle ja Karijoelle. Hankealue sijaitsee Teuvantien varressa Niemenmaan ja Lautamäen metsäalueella, ja Fortum suunnittelee rakentavansa alueelle noin 40 tuulivoimalaa. Alustavat hankesuunnitelmat tarkentuvat luvituksen ja kaavoituksen edetessä.

Alueen maanomistajat ovat olleet mukana hankkeen ensivaiheen suunnittelussa valitsemansa työryhmän kautta. Maanomistajia edustava kuuden hengen työryhmä ehdotti yksimielisesti Fortumia hankkeen kehittäjäksi tutkittuaan useiden eri yhtiöiden tarjoamia tarjouksia. Tammikuun lopussa pidetyssä maanomistajien kutsutilaisuudessa hanke sai positiivisen vastaanoton.

”Pidämme kotimaista ja valtionomisteista Fortumia vakuuttavana yhtiönä toteuttamaan tämän hankkeen. Fortumilla on vankka kokemus tuulivoimahankkeiden kehittämisestä ja toimimisesta tällä seudulla. Uskomme, että tämä hanke tuo paljon hyötyjä maanomistajalle. Metsäkiinteistöjen tuotto kaksin-kolminkertaistuu metsän tuottoon nähden, metsäautoteitä vahvistetaan ja alueella voi jatkossakin metsästää, marjastaa ja liikkua”, toteaa maanomistajaryhmän edustaja Matti Rintakomsi.

Teuvan ja Karijoen kunnille hanke tuo toteutuessaan tuhansien eurojen vuotuiset kiinteistöverotulot. Elinvoimaisuus kehittyy myös hankkeen paikallisen työllistävyyden ja palveluiden kysynnän kautta.

”Olen iloinen, että Teuva on mukana mahdollistamassa kotimaisen ja puhtaan energian rakentamista.  Lautamäen hankealue sopii hyvin tuulivoiman rakentamiselle.  On hienoa, että hanke on lähtenyt liikkeelle maanomistajien aktiivisuuden tuloksena”, sanoo Teuvan kunnanjohtaja Veli Nummela.

Tuulivoimahanke syntyy paikallisen yhteistyön voimalla

Fortumin tuulivoimatoiminnan periaatteita ovat paikallinen läsnäolo sekä hankkeesta vastaaminen sen koko elinkaaren ajan kehittämisestä ja rakentamisesta aina käyttöön ja kunnossapitoon. Fortumilla on oma toimisto Närpiössä, josta käsin hankekehityspäällikkö Hans Vadbäck pääsee helposti tapaamaan Etelä-Pohjanmaan maanomistajia ja paikallisia sidosryhmiä.

”Meille tiivis paikallinen yhteistyö on todella tärkeää. Sadat maanomistajat ovat yhdessä Teuvan ja Karijoen kuntien ja paikallisten viranomaisten kanssa mahdollistamassa tätä tuulivoimahanketta. Olemme hyvin iloisia hyvästä yhteistyöstä ja paikallisesta tuesta. Pyrimme tuulivoimahankkeissamme myös aina hyödyntämään paikallista osaamista ja palveluita”, Vadbäck sanoo.

Hankkeesta tehdään investointipäätös, kun luvitus- ja kaavoitusprosessit on saatu päätökseen ja rakennuslupa myönnetty. Tuulivoimahankkeen kehittämisvaihe ympäristövaikutusten arviointimenettelyineen kestää tyypillisesti noin 3-4 vuotta. Kehittämisvaiheen jälkeen rakentamisvaihe kestää noin kaksi vuotta.

Lisätietoa:

Hans Vadbäck, Fortumin tuulivoiman hankekehityspäällikkö, 050 5879856

Lisätietoja Fortumin tuulivoimatoiminnasta https://www.fortum.fi/tietoa-meista/yhtiomme/energiantuotantomme/tuulivoima