Paikallistiedote

Fortumin akkumateriaalien kierrätyslaitos valmistautuu aloittamaan toimintansa vuonna 2023 - henkilökunta siirtyy laitokselle joulukuussa

07 joulukuu 2022, 13:00

Fortumin akkumateriaalien kierrätyslaitos Harjavallassa

Fortumin uuden akkumateriaalien kierrätyslaitoksen rakennustyöt ja vaiheittaiset käyttöönottokokeet Harjavallassa ovat valmistumassa suunnitelmien mukaisesti. Henkilökunta siirtyy laitokselle joulukuussa, kun viimeisiä asennuksia tehdään. Uusi huipputekniikalla varustettu hydrometallurginen laitos aloittaa kaupallisen toiminnan vuoden 2023 toisella neljänneksellä.

"Olemme saaneet automaatiojärjestelmän testauksen onnistuneesti päätökseen kesällä pidetyn kahden viikon testijakson aikana. Marraskuussa aloitimme prosessiautomaation signaalitestauksen, jolla varmistamme prosessilaitteiden, kuten pumppujen, sekoittimien, venttiilien ja mittalaitteiden toiminnan automaatiojärjestelmästä. Kaikki on sujunut suunnitelmien mukaan, ja olemme innoissamme saadessamme toivottaa henkilökuntamme tervetulleeksi uudelle laitokselle joulukuun aikana", kertoo Tero Holländer, Fortumin akkuliiketoiminnan johtaja.

Fortumin rakenteilla oleva kierrätyslaitos on investointi tulevaisuuden kestäviin ratkaisuihin. Uusi laitos lisää merkittävästi akkumateriaalien kierrätyskapasiteettia Euroopassa. Fortum valmistelee parhaillaan Keski-Euroopan kierrätystoimintojen aloittamista paikallisesti Saksassa. Saksassa kerättyjen akkumateriaalivirtojen musta massa kierrätetään Fortumin uudessa hydrometallurgisessa kierrätyslaitoksessa Harjavallassa Suomessa, josta se voidaan syöttää takaisin eurooppalaiseen akkujen arvoketjuun. Näillä laajennuksilla Fortum auttaa osaltaan Euroopan autoteollisuuden kohtaamaa raaka-ainevajetta.

"Uusi hydrometallurginen tuotantolaitoksemme Harjavallassa kierrättää tehokkaasti sähköautoissa käytettävien litiumakkujen sisältämät arvokkaat metallit sekä erilaiset akkujen tuotantoketjussa syntyvät jätejakeet. Akkukierrätysteollisuuden kasvattaminen Euroopassa on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan varmistaa kestävä sähköajoneuvo- ja akkuala, joka voi auttaa sekä sähköajoneuvo- ja akkuteollisuutta että EU:ta saavuttamaan asetetut kierrätystä koskevat poliittiset tavoitteet ja vähentämään riippuvuutta akkumateriaalien tuonnista", Holländer toteaa.

Fortumin Harjavallan laitos toimii tällä hetkellä teollisen mittakaavan pilottilaitoksena. Pian loppuun saatetut käyttöönottokokeet merkitsevät laitoksen siirtymistä kohti teollisen mittakaavan akkumateriaalien hydrometallurgista kierrätystä. Valmistuttuaan Harjavallan laitos on kierrätyskapasiteetiltaan Euroopan suurimpia hydrometallurgisia kierrätyslaitoksia.

Fortumin akkumateriaalien kierrätyslaitos Harjavallassa

Fortumin uusi hydrometallurginen kierrätyslaitos valmistuu Harjavaltaan