Pörssitiedote

Fortum, Uniper ja Saksan valtio ovat allekirjoittaneet sopimukset vakautuspaketin lopullisista ehdoista − Fortum myy kaikki Uniper-osakkeensa Uniperin ylimääräisen yhtiökokouksen jälkeen

19 joulukuu 2022, 10:45

Fortum sign 3

FORTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE 19.12.2022 KLO 10.45

Tiedoteluokka: Muut pörssin sääntöjen nojalla julkaistavat tiedot

Fortum, Saksan valtio ja Uniper ovat allekirjoittaneet sopimukset vakautuspaketin lopullisista ehdoista. Fortum, Saksan valtio ja Uniper allekirjoittivat periaatesopimuksen Uniperin pitkän aikavälin ratkaisusta 21.9.2022.

Uniperin ylimääräinen yhtiökokous vakautuspaketista pidetään tänään 19.12.2022. Kokouksessa tehdään päätös Uniperin osakepääoman korotuksesta ja Saksan valtio merkitsee kaikki uudet liikkeelle lasketut osakkeet 1,70 eurolla per osake. Osakepääoman korotuksen jälkeen Saksan valtio ostaa kaikki Fortumin omistuksessa olevat osakkeet (yhteensä noin 293 miljoonaa osaketta) noin 0,5 miljardilla eurolla. Uniper maksaa Fortumin myöntämän 4 miljardin euron osakaslainan takaisin.

Fortumin Uniperille myöntämästä 4,0 miljardin euron emoyhtiötakauksesta vapautuu yhteensä 3,0 miljardia euroa vuoden 2022 loppuun mennessä. Loput noin 1,0 miljardia euroa vapautuvat viimeistään kesäkuun 2023 lopussa ja Saksan valtio on antanut summalle täysimääräisen vastatakauksen (indemnityn).

Uniperin enemmistöosakkaana Fortum äänestää ylimääräisen yhtiökokouksen ehdotusten puolesta. Uniperin ylimääräisen yhtiökokouksen päätökset ja vakautuspaketin lopullinen täytäntöönpano edellyttää vielä Euroopan komission valtionapua (State Aid) koskevaa viranomaishyväksyntää. Kuten Fortum on aiemmin tiedottanut, vakautuspaketti arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2022 loppuun mennessä.

Osana allekirjoitettua vakautuspakettia on myös sovittu, että mikäli Uniper aikoo myydä osan tai kaiken vesivoima- ja ydinvoimaliiketoimintansa Ruotsissa, Fortumilla on ensisijainen oikeus tehdä niistä ostotarjous vuoden 2026 loppuun saakka.

Määräysvallan siirryttyä Saksan valtiolle Fortumin edustajat jättävät tehtävänsä Uniperin hallintoneuvostossa. Fortumia ovat edustaneet toimitusjohtaja ja Uniperin hallintoneuvoston puheenjohtaja Markus Rauramo, talousjohtaja ja Uniperin hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Bernhard Günther sekä konsernin lakiasianjohtaja Nora Steiner-Forsberg ja CEO Officen johtaja Esa Hyvärinen.

Uniperista irtautumisen jälkeen Fortumin ydinliiketoimintaa on päästötön pohjoismainen sähköntuotanto, ja se on myös parhaillaan käynnissä olevan strategiaprosessin keskiössä. Fortumin Venäjän liiketoimintojen myyntiprosessi on käynnissä.

”Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan ja siitä johtuvan Euroopan energiakriisin vuoksi toimintaympäristömme on muuttunut merkittävästi vuonna 2022. Tänään äänestämme Uniperin ylimääräisessä yhtiökokouksessa järjestelyistä, jotka sinetöivät Fortumin Uniper-osakkeiden myynnin Saksan valtiolle. Tämä ei ollut tavoitteenamme, kun meistä tuli Uniperin pääomistaja ja aloitimme yhteisen matkamme Uniperin kanssa. Uniperin myynti oli Fortumille lopulta kuitenkin väistämätöntä ja nyt voin vain kiittää kaikkia osapuolia heidän sitoutumisestaan sopimusten viimeistelyyn”, sanoo toimitusjohtaja Markus Rauramo.

”Odotan, että voimme julkistaa päivitetyn strategiamme vuoden alussa. Vakaan, luotettavan ja puhtaan pohjoismaisen sähköntuotantomme avulla pystymme viitoittamaan tietä kohti kestävää tulevaisuutta. Fortumin päästötöntä sähköntuotantoa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan", hän jatkaa.

Fortum Oyj

Ingela Ulfves
sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätietoja:

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja, puh. 040 515 1531
Rauno Tiihonen, IR-päällikkö, puh. 010 453 6150

Jakelu:

Nasdaq Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet
www.fortum.fi