Lehdistötiedote

Fortum ja EDF allekirjoittivat puitesopimuksen yhteistyöstä uuden ydinvoiman mahdollisuuksien tutkimiseksi

08 joulukuu 2022, 19:00

Nuclear women

FORTUM OYJ LIIKETOIMINTATIEDOTE 8.12.2022

Fortum ja Electricité de France (EDF) ovat allekirjoittaneet yhteistyöpuitesopimuksen, jonka tarkoituksena on tutkia yhteistyömahdollisuuksia pienten modulaaristen reaktorien (SMR) ja suurten ydinvoimalaitosten saralla Suomessa ja Ruotsissa.

Sopimus on osa Fortumin kaksivuotista selvitystä, jossa tutkitaan uuden ydinvoiman edellytyksiä Suomessa ja Ruotsissa.

Ranskalainen energiayhtiö EDF on maailman suurin ydinvoimaoperaattori, jolla on ainutlaatuinen osaaminen koko ydinvoiman elinkaaresta. Yhtiön suunnitelmissa on rakentaa useita EPR-yksikköjä eri puolille Eurooppaa ja kehittää samanaikaisesti 340 MWe:n NUWARD™ SMR-reaktoriaan.

"EDF on iloinen voidessaan yhdistää voimansa Fortumin kanssa, joka on johtava ydinvoimateollisuuden toimija ja jolla on kanssamme samat tavoitteet kestävän, hiilettömän energiatulevaisuuden puolesta. Fortumin ansiot vastuullisena ydinvoimaoperaattorina ja EDF:n vertaansa vailla oleva kokemus ydinvoiman koko elinkaaresta luovat mahdollisuuksia menestyksekkääseen yhteistyöhön Suomessa, Ruotsissa ja koko Euroopassa", sanoo EDF:n ydinvoiman kehittämisestä vastaava johtaja Vakis Ramany.

"Olemme erittäin iloisia voidessamme tehdä yhteistyötä Euroopan johtavan ydinvoimayhtiön kanssa paitsi hiljattain käynnistämämme uutta ydinvoimaa Pohjoismaissa koskevan selvityksemme puitteissa, mutta myös oppiaksemme EDF:n tavasta organisoida ja tukea mittavaa ydinvoimatuotantoa", sanoo Fortumin ydinvoimapalveluista, suunnittelutoiminnoista ja osaomisteisista ydinlaitoksista vastaava johtaja Petra Lundström.

Mahdolliset tulevaisuuden investointeja koskevat päätökset tehdään myöhemmässä vaiheessa.

Fortumin NESC-organisaation johtaja Petra Lundström ja EDF:n ydinvoiman kehittämisestä vastaava johtaja Vakis Ramany.
Fortumin ydinvoimaselvitystyötä johtava Laurent Leveugle, Fortumin NESC-organisaation johtaja Petra Lundström, EDF:n Nuward-projektin kaupallinen johtaja Sandro Baldi, EDF:n ydinvoiman kehittämisestä vastaava johtaja Vakis Ramany ja EDF:n Nuward-projektin koordinaattori Bruno Rodrigues.

 

 

Fortum Oyj
Viestintä

 

Lisätietoja:

Fortum:

Petra Lundström, Vice President for Nuclear Engineering Services and Co-owned assets, Fortum, petra [piste] lundstrom [ät] fortum [piste] com (petra[dot]lundstrom[at]fortum[dot]com), 050 453 5422

Laurent Leveugle, Head of Newbuild Feasibility Study, Fortum, laurent [piste] leveugle [ät] fortum [piste] com (laurent[dot]leveugle[at]fortum[dot]com), 040 542 2001

Lue 17.10.2022 julkaisemamme tiedote: Fortum käynnistää selvityksen uuden ydinvoiman tulevaisuuden edellytyksistä

EDF:

EDF:n viestintä, service-de-presse [ät] edf [piste] fr (service-de-presse[at]edf[dot]fr)

Fortum
Fortum on energiayhtiö, joka edistää muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Tehtävämme on huolehtia energian toimitusvarmuudesta ja edesauttaa nopeaa ja luotettavaa siirtymää hiilineutraaliin talouteen tarjoamalla asiakkaillemme ja yhteiskunnalle puhdasta energiaa ja kestäviä ratkaisuja. Fortumin ydinliiketoiminta on Pohjoismaissa ja se koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähkön tuotannosta, sähkön myynnistä, kaukolämmöstä sekä kierrätys- ja jäteliiketoiminnasta. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.fi

EDF Group
A key player in energy transition, the EDF Group is an integrated electricity company, active in all areas of the business: generation, transmission, distribution, energy supply and trading, energy services. A global leader in low-carbon energies, the Group has developed a diversified generation mix based on nuclear power, hydropower, new renewable energies and thermal energy. The Group is involved in supplying energy and services to approximately 37.9 million customers (1), 28.1 million of which are in France. It generated consolidated sales of €69 billion in 2020. EDF is listed on the Paris Stock Exchange.