Verkkouutinen

Fortum Circo® kierrätysmuoville EU:n leluturvallisuusstandardi hyväksyntä

20 joulukuu 2022, 13:05

Fortum Circo® kierrätysmuovigranulaatti

Kuluttajamuovipakkauksista valmistettu Fortum Circo® on hyväksytty EU:n leluturvallisuusstandardin EN 71-3 mukaiseksi materiaaliksi. Hyväksyntä mahdollistaa Fortum Circo® -kierrätysmuovin käytön lelujen valmistuksessa EU:ssa.  

"Olemme tyytyväisiä, että Fortum Circo® -materiaalimme täyttää testatusti EU:n leludirektiivissä asetetut tiukat tuoteturvallisuuskriteerit. Lelujen on pysyttävä turvallisina koko käytön ajan lasten leikeissä ja kaikissa olosuhteissa, joihin lelut joutuvat leikkien aikana. Tutkimus- ja kehitystyössämme painotetaan paljon kierrätysmuovimateriaalin turvallisuutta ja vastuullisuutta", sanoo Mikko Koivuniemi, muoviliiketoiminnan kehityspäällikkö, Fortum.  

EN 71-3 -leluturvallisuusstandardi on suunniteltu arvioimaan erityisesti kemikaalien mahdollista vapautumista ja siirtymistä, jos lapsi nielisi lelun tai lelun osia. Euroopan standardointikomitea (CEN) asettaa lelujen turvallisuutta koskevat standardit. Testitulokset todentavat Fortum Circo® PP-, HDPE- ja LDPE-laadut leluturvallisuusstandardin EN 71-3:2019 täyttäviksi.   

"Tavoitteemme on valmistaa turvallisia uusiomuovimateriaaleja, jotka vähentävät neitseellisten muovien käytön tarvetta. Testaamme materiaalimme tarkasti osana tutkimus- ja kehitysprosessiamme ja olimme varmoja sen turvallisuudesta, mutta aloite Fortum Circo®:n testaamisesta leluturvallisuusstandardin mukaisiksi tuli itse asiassa asiakkailta. On hienoa nähdä, että turvallisen ja vastuullisen kierrätysmateriaalin käyttö uusissa sovelluksissa on tärkeää myös lelujen ja muiden tuotteiden valmistajille. Tämä on paras tapa nopeuttaa Fortum Circo®:n kaltaisten uusien raaka-aineiden markkinoille tuloa", Koivuniemi sanoo.  

Jotta sääntely olisi tarkoituksenmukaista, on materiaalien kehityksen ja sääntelyn kuljettava käsi kädessä.  

"Raaka-aineiden tuottajina meidän vastuullamme on varmistaa, että valmistamamme materiaalit ovat turvallisia ja vastuullisia. Sääntelyviranomaisen on puolestaan varmistettava, että tuotteisiin sovellettavat säännöt ovat johdonmukaisia ja tarkoituksenmukaisia ja että niitä arvioidaan niiden todellisten käyttötapausten perusteella. Tämän lisäksi myös pakkausten valmistajien on otettava huomioon pakkaustensa kierrätettävyys ja varmistettava, että mahdollisimman suuri osa pakkaustuotteesta voidaan todella kierrättää. Tämä onnistuu tekemällä fiksuja raaka-ainevalintoja", Koivuniemi toteaa lopuksi.