Kansainvälinen arviointiryhmä seurasi Loviisan vuosihuoltoa

24 marraskuu 2022, 12:00

Ydinvoima-alan toimijoiden järjestön WANO:n (World Association of Nuclear Operators) arvioitsijat seurasivat viikon ajan vuosihuoltoa Loviisassa.

Loviisa Polttoaineen vaihto

Vuosihuoltojen arviointi oli osa laajempaa, neljän vuoden välein toteutettavaa vertaisarviointia, joka toteutetaan maaliskuussa 2023. Arviointiryhmään kuului neljä asiantuntijaa Armeniasta, Bulgariasta, Ranskasta ja Slovakiasta.

”Vuosihuollot ovat meillä kiireistä aikaa, mutta halusimme kuitenkin panostaa myös hyvään, kansainväliseen yhteistyöhön. Arvioijat seurasivat vuosihuoltotöitä ja tekivät havaintoja toiminnastamme”, kertoo kehityspäällikkö Taija Solja, joka toimi asiantuntijaryhmän pääisäntänä laitoksella.

Positiivisena havaintona nostettiin esiin muun muassa digitalisaation hyödyntäminen työhön valmistautumisessa. Loviisan voimalaitoksella voi esimerkiksi tutustua tiloihin ennakkoon 360-videoiden kautta. Lisäksi tiettyjä työvaiheita, kuten raskaita nostoja, voi harjoitella etukäteen virtuaalisesti.

”Ydinvoima-alan kansainväliset vertaisarvioinnit ovat tärkeä osa ydinturvallisuuden parantamista. Ne tarjoavat loistavan mahdollisuuden kokemusten ja hyvien käytäntöjen vaihtoon eri alojen asiantuntijoiden välillä. Vastaavasti Loviisan voimalaitoksen asiantuntijoita toimii vuosittain arviointitehtävissä muilla voimalaitoksilla eri puolilla maailmaa”, Taija Solja sanoo. 

”Erityisesti nyt, kun haemme uutta käyttölupaa, on entistä tärkeämpää hyödyntää vertaistukea ja saada näkemyksiä toimintamme laadukkuudesta. Näin varmistamme turvallisen, luotettavan ja kannattavan sähköntuotannon myös jatkossa.”

Mikä on WANO?

WANO on ydinvoimatoimijoiden yhteinen järjestö, jonka jäseniä ovat kaupalliset sähköä tuottavat ydinvoimalaitokset maailmanlaajuisesti. Ydinvoima-alan viranomaiset eivät ole WANO-jäseniä. WANO on perustettu Tsernobylin onnettomuuden jälkeen vuonna 1989 varmistamaan laitosten turvallisuutta ja luotettavuutta sekä ydinvoimakäyttäjien välistä yhteistyötä. 

Yli 120 jäsentä (35 valtiosta, yli 440 reaktoria) työskentelee yhdessä saavuttaakseen parhaan mahdollisen toiminnan turvallisuustason.