Verkkouutinen

Fortum ja MIT julkistivat ydinvoiman kustannusarviointityökalun

01 marraskuu 2022, 09:00

Abstract-SZ0281-1

FORTUM OYJ LIIKETOIMINNAN VERKKOTIEDOTE 1.11.2022

Energiakriisi ja ilmastonmuutoksen hillitseminen vaativat aktiivista yhteistyötä energiasektorin sisällä. Verkostomaisesti ja kansainvälisesti toimiva ydinvoima-ala on toteuttanut yhteistyötä pitkään, mutta tiedonjakoa on mahdollista tehostaa aina. Erityisen tärkeää tämän toteutuminen on suurissa ja monimutkaisissa kokonaisuuksissa, kuten ydinvoiman asemoitumisessa osana tulevaisuuden energiajärjestelmää.

Yhteistyönsä tuloksena Fortum ja Massachusetts Institute of Technology (MIT) ovat julkaisseet ydinvoiman kustannusarviotyökalun (Nuclear Cost Estimation Tool, NCET), joka mahdollistaa entistä tarkempien kustannus- ja riskiarvioiden tuottamisen ydinvoimaan liittyvissä hankkeissa. Avoimeen lähdekoodiin perustuvasta työkalusta on julkaistu Fortumin käyttöön räätälöidyn ohjelman lisäksi myös julkisesti saatavilla oleva versio.
NCET on edistyksellinen työkalu, joka tukee erilaisten organisaatioiden ydinvoimaprojekteihin liittyvää arviointityötä ja mahdollistaa esimerkiksi entistä tarkempien analyysien tuottamisen investointipäätösten tueksi. Työkalun avoimen lähdekoodin formaatti on vapaasti kolmansien osapuolien käytettävissä, mikä hyödyttää koko ydinvoima-alaa.

”Saimme työkalun ensimmäisen version julkaisuun alle kahdessa vuodessa, mikä on kunnioitettava saavutus. Työmme projektin parissa kuitenkin jatkuu entistäkin tarkemman kustannusdatan keräämisellä sekä projektiriskien ymmärryksen kasvattamisella”, kertoo Fortumin projektipäällikkö Konsta Värri.

Fortumille yhteistyö on enemmän kuin työkalun kehittämishanke, sillä tavoitteena on samalla myös kehittää verkostoja ja edistää hankkeessa mukana olevan henkilöstön tietotaitoa ja osaamista.

Teollisuuden näkökulmasta Värri näkeekin positiivisia kehityksiä tulevaisuudessa.

”Ensimmäiset länsimaiset pienydinvoimaprojektit (SMR) tekevät tuloaan, mutta niiden lopullinen toteutuminen vaatii, että ne ovat kestäviä ja soveltuvia paitsi teknisestä, myös taloudellisesta näkökulmasta katsottuna. Fortumin ja MIT:n yhteistyö sekä muut vastaavat kumppanuudet ovat pieniä askelia ydinvoiman potentiaalin valjastamisessa osaksi ratkaisua energiakriisin ja ilmastonmuutoksen asettamiin haasteisiin”, Värri sanoo.

 

Fortum Oyj
Viestintä

 

Lisätietoja: 
Konsta Värri, projektipäällikkö, Nuclear Services, puh. 040 545 9597

Fortum Consultation Services for SMRs

Nuclear Cost Estimation Tool