Verkkouutinen

Puhdas ja kotimainen tuulivoima vahvistaa Suomen energiaomavaraisuutta

12 syyskuu 2022, 14:57

Kalax tuulipuisto syyskuussa

Fortumin tavoitteena on kasvattaa tuulivoimatuotantoa Suomessa. Pohjanmaa on olosuhteiltaan erinomainen paikka kehittää tuulivoimahankkeita. Paikallinen yhteistyö on avainasemassa hankkeiden onnistumiselle ja hyväksyttävyydelle.

Vuoden 2020 lopusta asti toiminnassa ollut Kalaxin tuulivoimapuisto on Närpiön seudun isoin tuulipuisto. Fortumin teettämän mielipidekyselyn mukaan 83 prosenttia närpiöläisistä suhtautuu myönteisesti Kalaxin hankkeeseen. Koronan takia siirtyneitä Kalaxin vihkiäisiä juhlittiin avoimena yleisötilaisuutena perjantaina 9.9.

”Kyselytutkimuksemme mukaan 75 prosenttia närpiöläisistä pitävät tuulivoimaa tarpeellisena ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta. On tärkeää, että tuulivoiman ilmastohyöty tunnistetaan. Uusiutuvalla ja kotimaisella tuulivoimatuotannolla on todella merkittävä rooli hiilineutraalin energiajärjestelmän saavuttamisessa. Fortumin tavoitteena on lisätä Suomen puhdasta sähköntuotantoa nimenomaan tuulivoiman kautta”, sanoo Fortumin tuulivoiman hankekehityksestä vastaava johtaja Mikko Iso-Tryykäri.

Kalax tuottaa 300 00 MWh uusiutuvaa sähköä vuodessa. Sen tuotanto hyödyntää suoraan paikallisia yrityksiä edistäen näiden päästöjen vähentämistä. 70  prosenttia tuulipuiston tuottamasta sähköstä myydään pitkäaikaisella sopimuksella suoraan suomalaiselle energiayhtiö Nesteelle. Myös paikallisen Koskenkorvan tislaamolla noin puolet käytetystä sähköstä korvataan Kalaxin tuulisähköllä.

”Olemme todella tyytyväisiä, että närpiöläisten suhtautumien Kalaxiin on näin positiivista. Hyvä yhteistyö paikallisten maanomistajien ja muiden toimijoiden kanssa on ollut todella tärkeää meille ja kantanut läpi koko hankkeen suunnittelusta ja rakentamisesta lähtien, sanoo hankekehityspäällikkö Hans Vadbäck.

”Toivomme, että saamme jatkaa hyvää yhteistyötä Närpiön alueen ja pohjalaisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa tulevaisuuden tuulipuistoissa. Uskomme, että Kalaxin vahva tuki mahdollistaa meille myös uusien hankkeiden toteutuksen tällä alueella ”, Vadbäck jatkaa. 

Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy Fortumin toimeksiannosta. Tutkimuksessa selvitettiin Närpiössä asuvien  18-79 vuotiaiden mielipiteitä tuulivoimasta Närpiössä. Tutkimukseen vastasi 202 kohderyhmän vastaajaa. Haastattelut toteutettiin 29.8.-30.8.2022 välisenä aikana.

Lisätietoja:

Mikko Iso-Tryykäri, tuulivoiman hankekehitysjohtaja, +358 50 453 2650