Markkinakatsaus (syyskuu 2022)

Markkinakatsaus_fortum_mies ja puhelin

Kuukausittaisessa markkinakatsauksessamme tarjoamme sinulle tietoa sähkön hintakehityksestä ja siihen vaikuttavasta tilanteesta sekä ajankohtaisen kuukauden sähkönsäästövinkin.

Alkuun kaksi tärkeää termiä:

SPOT: Spot-hinta tarkoittaa sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvää hintaa. Suomessa Spot-hinta muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä. Käytännössä sähköntuottajat ja ostajat (esim. sähkön vähittäismyyjät) päivittävät Nord Poolin huutokauppaan kerran vuorokaudessa hinnan ja määrän, jolla ovat valmiita ostamaan ja myymään sähköä tunneittain seuraavana päivänä. Jos sinulla on pörssisähkö-sopimus, se seuraa Spot-hintoja.

FUTUURI: Johdannaismarkkinoilla (johdannainen on arvopaperi, jonka arvo perustuu jonkin toisen arvopaperin, kuten valuutan tai osakkeen, hintaan) noteerattujen futuurien avulla sähköä sitoudutaan etukäteen ostamaan ja myymään sovittuun hintaan tiettynä aikana tulevaisuudessa. Näin sähkönmyyjät ja tuottajat suojaavat oman myyntinsä tai hankintansa. Futuurimarkkinan hintanoteerauksen voidaan katsoa edustavan markkinan sen hetken parasta näkemystä tulevasta hintakehityksestä. Täytyy kuitenkin muistaa, että näkemys elää koko ajan sen perusteella kun tieto lisääntyy. Futuuri ei siis täysin varmasti ennusta vaikkapa tulevan talven sähkön hintaa.
 

Tämän hetken tilanne sähkömarkkinoilla

Markkinahintojen heilunta on jatkunut vahvana sekä nykyistä hetkeä hinnoittelevalla spot-markkinalla että tulevaisuuden hintoja heijastavalla futuurimarkkinalla. Spot-hintojen heiluntaan kesän aikana ovat vaikuttaneet monet tekijät. Ukrainan sodan vaikutukset kaasutoimituksiin ja sitä kautta kaasun hintaan ovat nostaneet merkittävästi sähkön hintaan myös meillä Suomessa. Pohjoismaat ovat osa eurooppalaista markkinaa siirtoyhteyksien kautta. Sähköntuonti Venäjältä loppui myös toukokuussa vähentäen siten sähkön tarjontaa. Hintatasoihin ovat vaikuttaneet myös normaalia heikompi vesitilanne Pohjoismaissa sekä ydinvoimalaitosten käytettävyys.

Futuurihintoihin vaikuttavat valtaosin samat tekijät kuin edellä mainittuun spot-hintakehitykseen. Maakaasulla on tärkeä rooli keskieurooppalaisessa sähköntuotannossa. Kaasuvarastot täytetään normaalisti aina ennen seuraavaa talvea. Epävarmuudet maakaasun riittävyydestä nostavat sen hintaa ja sitä kautta myös sähkön hintaa.

Mitä heikompi vesitilanne Pohjoismaissa on, sitä voimakkaammin Keski-Euroopan markkinatilanne heijastuu Pohjoismaiden sähkön hintaan.

Erityisesti Suomen hinta-alueeseen vaikuttaa myös epävarmuus Olkiluoto 3:n täyden kaupallisen käyttöönoton aikataulusta.

Edellä mainituista syistä erityisesti tulevan talven hintataso on tämän hetken markkinanäkemyksen mukaan historiallisen korkea. Keväällä lämmityskauden päätyttyä tämän hetken arvion mukaan hinnat laskisivat, mutta asettunevat silti selvästi viime vuosia korkeammalle tasolle.

Markkinakatsaus 050922

Lähde: Refinitiv, 30.8.2022

Huomioithan, että futuurihinnoista ei voi suoraan tehdä päätelmiä sähkösopimuksesi tulevasta hintatasosta, sillä kyseessä on markkinoiden tekemä ennuste tulevista spot-hinnoista. Kunkin hintajakson hinta määräytyy aina sopimusehdoissa määritetyllä tavalla, joka vaihtelee sopimuksittain.
 

Kuukauden vinkki

Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra ovat julkaisseet Astetta alemmas -kampanjan, jossa pyritään antamaan kansalaisille neuvoja energian säästöön. Löydät Motivan kampanjasivulta hyviä vinkkejä energiansäästöön: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/energiansaasto_on_varautumista
 

Miten voit vaikuttaa omalla sähkösopimuksellasi

Tuntuuko, ettet ole aivan varma onko nykyinen sähkösopimuksesi paras mahdollinen? Kaikkien uusien sopimusten hinnat ovat tällä hetkellä korkealla, mutta valitsemalla elämäntyyliisi sopivan sopimuksen ja lisäpalvelut pystyt vaikuttamaan siihen, mitä maksat.

Täällä voit tutustua kaikkiin eri sopimuksiimme sekä tehdä helpon testi, jolla selvität mieltymyksiisi suositellut sopimukset. Spot-hinnoiteltu pörssisähkö on hyvä vaihtoehto, jos pystyt keskittämään kulutustasi vuorokauden halvimmille tunneille – sähkön hinta nimittäin voi vaihdella reippaasti vuorokauden sisällä. Jos et halua miettiä sitä, milloin sähköä kannattaa kuluttaa, kuukausihintainen tai kiinteähintainen sopimus voi olla parempi valinta.

Jos talven korkeat laskut huolestuttavat, tiesithän että voit asiakaspalvelumme kautta esimerkiksi muuttaa laskutuksesi aikaväliä?