Markkinakatsaus (marraskuu 2022)

Pariskunta keittiössä katsomassa puhelinta

Kuukausittaisessa markkinakatsauksessamme tarjoamme sinulle tietoa sähkön hintakehityksestä ja siihen vaikuttavasta tilanteesta sekä ajankohtaisen kuukauden sähkönsäästövinkin. Lopusta löydät myös spot- ja futuuri-termien selitykset.

 

Talvi tulee – yhdessä minimoidaan haasteet

Viime aikoina on paljon puhuttu energiakriisin aiheuttamasta uhasta sähkökatkoille talvella.

Käymme tässä osiossa läpi mitä itse kukin voimme tehdä auttaaksemme välttämään katkot, minimoimaan hintapiikit ja samalla vähentämään hiilidioksidipäästöjä.

Emme ole nykypäivänä tottuneet siihen että valtakunnassa voisi olla sähköstä pulaa. Vaikka tilanne on haastava, on silti todennäköisempää että kiertäviä sähkökatkoja ei jouduta toteuttamaan kuin että niitä toteutuisi. Voimme kaikki yhdessä entisestään pienentää riskiä sähkökatkoille jakamalla kulutustamme tasaisemmin. Tyypillisesti kulutamme kaikki eniten samaan aikaan aamulla ja illalla. Tällöin siis kulutus on huipussaan ja sähköä joudutaan paitsi tuottamaan enemmän, myös tuomaan ulkomailta enemmän. Jos jokainen meistä omilla pienillä valinnoillaan voisi siirtää omaa sähkönkulutusta näistä kulutushuipuista pois, tasaisi se silloin sähkön tarvetta ja näin pienentäisi riskiä sähkökatkoille.

Kulutushuippujen madaltaminen helpottaa myös hintapiikkien kanssa. Kun kysyntä pysyy tasaisempana, ei kalleimpia tuotantomuotoja jouduta käynnistämään ja näin sähkönhinta markkinoilla pysyy tasaisempana. Kuluttajilla se näkyy pörssisähkösopimuksissa tuntihinnoissa heti, pidemmällä aikavälillä systemaattisesti huippuja tasaamalla se näkyy myös muiden sopimustyyppien hinnoissa.

Tiesitkö että myös luonto kiittää, jos vältämme kulutuspiikkejä? Vaikka kuluttaisimme yhtä paljon kokonaisuudessaan, kulutushuippujen sähköä tuottamaan täytyy käynnistää voimalaitoksia, jotka eivät ole käynnissä peruskuormatilanteessa. Nämä voimalaitokset tyypillisesti tuottavat enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin tavalliseen sähkön tuotannon ”peruskuormaan” käytettävät laitokset – peruskuorma Suomessa on pitkälti päästötöntä ydinvoimaa tai vesivoimaa, kun taas kulutuspiikkien aikana käynnistyvät voimalaitokset käyttävät polttoaineenaan esimerkiksi hiilivoimaa.

 

Tämän hetken tilanne sähkömarkkinoilla

Lokakuussa spot-hinnat olivat laskussa. Tähän vaikuttivat lauha-, sateinen ja tuulinen sää. Hintavaihtelut päivien välillä sekä vuorokauden sisällä ovat edelleen pysyneet suurina. Myös futuurihinnat ovat laskeneet loppukesän ja alkusyksyn korkeimmista lukemista. Tulevan talven hinnat ovat laskusta huolimatta edelleen korkealla tasolla. Futuurihintoihin ovat vaikuttaneet pääasiassa maakaasun hinnan laskeminen keski-Euroopan kulutuksen pienentymisen sekä kaasuvarastojen hyvän täyttöasteen saattelemana. Vesitilanne Pohjoismaissa on ollut viime viikkoina parantumaan päin vaikka se onkin edelleen alle keskimääräisen tason. Olkiluoto 3:n käyttöönottoon liittyy edelleen epävarmuuksia.

Vaikka spot-hinnat ovat olleet maltillisempia viime viikkoina ja futuurihinnatkin tulleet jonkin verran alas, epävarmuusmarkkinoilla on edelleen suurta ja merkittävätkin muutokset mahdollisia. Omaa sopimustilannetta miettiessä on hyvä katsoa hiukan pidemmälle ja miettiä millainen sopimus itselle parhaiten sopii. Eri sopimustyypit käyttäytyvät jokainen omalla tavalla markkinatilanteen muuttuessa.

Kuvaaja markkinoiden hintatasosta

Lähde: Refinitiv: 1.11.2022

Muistathan, että futuurihinnoista ei voi suoraan tehdä päätelmiä sähkösopimuksesi tulevasta hintatasosta, sillä kyseessä on markkinoiden tekemä ennuste tulevista spot-hinnoista. Kunkin hintajakson hinta määräytyy aina sopimusehdoissa määritetyllä tavalla, joka vaihtelee sopimuksittain.

 

Kuukauden vinkki

Jos haluat osallistua kulutuspiikkien tasaamiseen, sähkönkulutusta kannattaa siirtää pois aamulta ja alkuillalta eli välttää sähkönkäyttöä arkisin klo 8-10 ja 16-18. Kotona kannattaa myös perehtyä siihen, mitä eri kodinkoneet kuluttavat – kun tiedät mitkä laitteet kuluttavat eniten, sähkönkulutuksen huomioiminen on paljon helpompaa. Sähkölaitteiden kulutuksesta löydät tietoa tästä blogistamme.

 

Oletko jo tutustunut uuteen Duo-tuotteeseemme?

Jos koet, että voisit siirtää suurimman osan energiankulutustasi myöhäiseen iltaan tai yöaikaan, kannattaa harkita pörssihinnoiteltua Tarkka-sähkösopimusta tai uutta Duo-sähkösopimusta.

Duo on pörssisähkön ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen kultainen keskitie. Duossa sähkön hinta on kiinteä, mutta sinun on mahdollista kulutuskäyttäytymiselläsi vaikuttaa laskusi loppusummaan. Duossa sähkölaskusi koostuu kuukausittaisesta perusmaksusta, käyttämäsi sähkön määrästä sekä kuukausittain vaihtelevasta kulutusvaikutuksesta. Kulutusvaikutus määräytyy jokaisen kuukauden lopussa jälkikäteen tuntikohtaisen sähkönkulutuksesi sekä pörssisähkön tuntihintojen perusteella. Tyypillisesti kulutusvaikutus vaihtelee -5 c/kWh ja +5 c/kWh välillä. Jos käytät yhtä paljon sähköä silloin kun se on halpaa ja silloin kun se on kallista, kulutusvaikutuksesi on 0 c/kWh ja maksat energiasta sopimuksesi energian perushinnan mukaan.

Kulutusvaikutus on kuukausikohtainen, joten pörssisähkön hintojen yleinen nousu ei vaikuta sinun laskuusi, koska Duo-sopimuksessa energian hinnan kiinteä osa on lukittu.

 

Termien kertaus: mitä tarkoittavat spot ja futuuri?

SPOT: Spot-hinta tarkoittaa sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvää hintaa. Suomessa Spot-hinta muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä. Käytännössä sähköntuottajat ja ostajat (esim. sähkön vähittäismyyjät) päivittävät Nord Poolin huutokauppaan kerran vuorokaudessa hinnan ja määrän, jolla ovat valmiita ostamaan ja myymään sähköä tunneittain seuraavana päivänä. Jos sinulla on pörssisähkö-sopimus, se seuraa Spot-hintoja.

FUTUURI: Johdannaismarkkinoilla (johdannainen on arvopaperi, jonka arvo perustuu jonkin toisen arvopaperin, kuten valuutan tai osakkeen, hintaan) noteerattujen futuurien avulla sähköä sitoudutaan etukäteen ostamaan ja myymään sovittuun hintaan tiettynä aikana tulevaisuudessa. Näin sähkönmyyjät ja tuottajat suojaavat oman myyntinsä tai hankintansa. Futuurimarkkinan hintanoteerauksen voidaan katsoa edustavan markkinan sen hetken parasta näkemystä tulevasta hintakehityksestä. Täytyy kuitenkin muistaa, että näkemys elää koko ajan sen perusteella kun tieto lisääntyy. Futuuri ei siis täysin varmasti ennusta vaikkapa tulevan talven sähkön hintaa.

Fortum on vastuullinen sähkökumppanisi

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä