Ydinvoiman kannatus korkeammalla kuin koskaan

02 kesäkuu 2022, 09:00

Huoli ilmastonmuutoksesta ja energiaomavaraisuudesta näkyvät Energiateollisuuden vuosittain julkaisemissa ydinvoiman mielipidetutkimuksen tulosten kehityksessä. Peräti 62 prosenttia suomalaisista näkee ydinvoiman keinona torjua ilmastonmuutosta.

Loviisa ydinvoimalaitos Fortum

Ydinvoiman kannatus on noussut Suomessa ennätyslukemiin. Myönteisesti ydinvoimaan suhtautuu nyt 60 % vastanneista. Kielteisesti suhtautuvia on 11 %.

Yhä useampi suomalainen näkee ydinvoiman keinona torjua ilmastonmuutosta. Ydinvoiman suosioon vaikuttaa myös se, että Suomi on ensimmäisenä ottamassa käyttöön käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisun.

Tulokset ilahduttavat konkaria

Pitkän ja menestyksekkään uran Fortumissa tehnyt ja ydinvoima-alan kehitystä läheltä seurannut Peter Tuominen on ilahtunut ydinvoiman suosion kasvusta.
– Oli hienoa nähdä nämä viimeisimmät tutkimustulokset, hän kommentoi.
Helmikuussa Tuominen siirtyi ydinturvallisuuden riippumattomasta valvonnasta vastaavan johtajan tehtävästä Senior Advisoriksi. Hän jää eläkkeelle tämän vuoden aikana.

"Koen, että ydinvoima-alan tulevaisuus on hyvissä käsissä."

Peter Tuominen, VP Nuclear Safety Assurance, Fortum

– Voin jäädä hyvillä mielin eläkkeelle nyt, kun ydinvoiman kannatus on korkeammalla kuin koskaan ja Fortum hakee Loviisan voimalaitokselle uutta käyttölupaa.
Peter Tuomista lämmittää se, että Loviisassa ja Fortumissa on osaava ja turvallisuustietoinen henkilöstö sekä hyvässä kunnossa oleva voimalaitos.
– Koen, että ydinvoima-alan tulevaisuus on hyvissä käsissä, hän sanoo.

Päästöttömän sähkön osuus kasvaa

 

• Viime vuonna päästöttömän sähkön osuus Suomessa oli 87 %. Ensi vuonna sen ennakoidaan nousevan yli 90 %:iin.
• Ydinvoiman kasvu Olkiluoto 3:n myötä tuo markkinoille lisää kotimaista sähköä, omavaraisuutta ja huoltovarmuutta.
• Sähkön tarve kasvaa tulevina vuosina reilusti, kun fossiilisia polttoaineita korvataan puhtaalla sähköllä liikenteessä, lämmityksessä ja teollisuudessa.

(Lähde: Energiateollisuus)