Lehdistötiedote

Koskenkorvalla tislataan jatkossa paikallisella tuulivoimalla

16 kesäkuu 2022, 08:00

Kalaxin tuulivoimala

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 16.6.2022 
 

Fortum ja Anora ovat solmineet tuulisähkön toimitussopimuksen Kalaxin tuulivoimalasta Närpiöstä. Kaupan myötä jopa puolet Anoran käyttämästä sähköstä Koskenkorvan tislaamolla voidaan korvata paikallisella tuulivoimalla. Yhteistyöstä on toistaiseksi sovittu vuosille 2023–2025.

Tuuli on yksi tärkeimmistä uusiutuvista energianlähteistä sähkön tuottamiseksi tulevaisuudessa. Suomessa on erinomaiset olosuhteet tuulivoiman tuotannolle. Yhteensä 90 megawatin tehoinen Kalaxin tuulivoimala käynnistyi vuonna 2021 ja se koostuu 21 erillisestä tuuliturbiinista.

Ilmastonmuutoksen hillintä ja hiilineutraalius ovat yhteisiä haasteita. Olemme erittäin iloisia, että voimme tukea Anoraa sen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Fortumin tavoitteena on rakentaa lisää päästötöntä tuuli- ja aurinkovoimaa ja näiden hankkeiden toteuttaminen yhdessä asiakkaidemme kanssa on ensiarvoisen tärkeää”, toteaa sähkökaupasta vastaava johtaja Kalle Kuokka Fortumista.

Anoran tavoite on olla edelläkävijä vastuullisuudessa ja vähentää tuotanto-operaatioidensa fossiiliset CO2 päästönsä nollaan ilman kompensaatioita. Tämä tuulisähkösopimus on luontevaa jatkoa Koskenkorvan tislaamossa jo tehdyille päästöjä vähentäville kiertotalous- ja bioenergiainvestoinneille. Olemme tehneet pitkään yhteistyötä Fortumin kanssa ja tämä kauppa on luonteva osa yhteistyömme syventämistä”, kertoo Miika Jokinen, teollisten tuotteiden ja -palveluiden liiketoimintajohtaja Anoralta.

Anora on vähentänyt päästöjään Koskenkorvan kylässä Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevalla Koskenkorvan tehtaalla jo noin 60 prosentilla vuodesta 2014 oman biovoimalaitoksen avulla. Anoran Gjelleråsenin tehdas Norjassa puolestaan toimii 70-prosenttisesti geotermisella energialla. Koskenkorvalla viljaviina valmistuu kiertotalouden periaatteita noudattaen, mikä toi tislaamolle kansainvälisen juoma-alan Green Company of the year -palkinnon vuonna 2018.

Fortumin strategisina painopisteinä on kasvu päästöttömässä sähköntuotannossa sekä kumppanuuksien rakentaminen teollisuus- ja infra-asiakkaisen kanssa. Fortum tavoittelee aurinko- ja tuulivoimakapasiteettinsa kasvattamista usean gigawatin kokoluokkaan.

Lisätietoja:
Kalle Kuokka, Head of Hedging and B2B, kalle [piste] kuokka [ät] fortum [piste] com, +358504524624
Miika Jokinen, Business Unit Director, Industrial Products & Services, miika [piste] jokinen [ät] anora [piste] com, +358 40 051 5618

Anora
Anora on johtava viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalo Pohjoismaissa sekä vastuullisuuden edelläkävijä alallamme maailmanlaajuisesti. Kattava portfoliomme koostuu omista ikonisista pohjoismaisista brändeistä ja kansainvälisesti arvostettujen päämiesten viineistä ja väkevistä tuotteista. Meillä on vientiä yli 30 markkinalle. Anora Groupiin kuuluvat lisäksi Anora Industrial sekä logistiikkayhtiö Vectura. Anoran pro forma -liikevaihto oli 665 miljoonaa euroa vuonna 2021 ja työllistämme noin 1 100 ammattilaista. Anoran osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. www.anora.com/fi