Paikallistiedote

Fortumin tuhkajalostamon toiminta jatkuu ympäristöluvan mukaisesti

01 kesäkuu 2022, 09:00

Pori Ash Refinery

Fortumin Porin tuhkajalostamo on toiminut vuodesta 2019 alkaen samana vuonna myönnetyn ympäristöluvan voimin. Korkein hallinto-oikeus on vahvistanut Fortumin tuhkajalostamon toiminnan ympäristöluvan mukaiseksi. 

Fortum on tyytyväinen päätökseen, ja sitoutunut toimimaan lainsäädännön ja ympäristöluvan mukaisesti niin, että laitoksen toiminnasta ei koidu negatiivisia vaikutuksia paikalliselle ympäristölle. Haluamme jatkaa vuoropuhelua paikallisten toimijoiden kanssa ja kehittää toimintaamme Suomen kiertotalouden tavoitteiden mahdollistamiseksi.

”Seuraamme Fortumilla tiiviisti teknologian kehittymistä ja teemme myös omaa vahvaa tutkimustyötä. Ympäristöluvan vahvistumisen myötä voimme jatkaa laitoksen suunniteltua kehitys- ja tutkimustyötä, joka tähtää siihen, että saamme tulevaisuudessa talteen kaikki arvokkaat raaka-aineet, joita jätteen­polton seurauksena syntyvä lento­tuhka sisältää”, kertoo Kalle Saarimaa, Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja.

Fortumin moderni tuhkajalostamo on monivuotisen tutkimus- ja kehitystyön tulos ja se käyttää parasta mahdollista tekniikkaa (BAT) Suomen jätteenpolttolaitosten tuhkan käsittelyyn. Suomalaisista jätteenpolttolaitoksista syntyy noin 45 000 tonnia APC (Air Pollution Control) -tuhkajäämiä vuodessa. Porin laitoksen ansiosta tuhkan kaatopaikan hiilidioksidipäästöt ja kaatopaikattavat kuutiot vähenevät merkittävästi, eikä kaatopaikalle enää tarvita sementtiä kuten aiemmin. Kyseessä olevaa prosessia on testattu isossa mittakaavassa, ja sama menetelmä on ollut vuosien ajan käytössä Keski-Euroopassa sekä mm. Ruotsin Sundsvallissa.

Lue lisää tuhkan ja kuonan käsittelyn roolista kiertotalouden mahdollistajana täältä.