Lehdistötiedote

Fortumin Leppikosken Kalasydän laskettiin veteen

13 kesäkuu 2022, 08:45

FortumLeppikoski 109

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 13.6.2022 

Kalasydän-kalatie on asennettu veteen Fortumin Leppikosken voimalaitoksella. Hydraulinen Kalasydän-kalatie on suomalainen innovaatio, joka mahdollistaa kalojen pääsyn vaellusesteiden yli. Kalasydän asennetaan voimalaitoksen alakanavaan ja sen houkutusvirtaus ohjaa kalat laitteen suuaukolle. Kalasydän tunnistaa järjestelmään uineet kalat tekoälyn avulla ennen kuin ne siirtyvät putkistoa pitkin padon yli. Kalasydän on tarkoitus pitää käytössä lokakuun puoleen väliin asti. 

Kaiken kaikkiaan Kalasydän-kalatien kautta Leppikosken voimalaitoksen padon on ohitti viime vuonna 2 452 kalaa. Taimenen lisäksi Kalasydän on rekisteröi viime vuonna muun muassa ahvenia, nahkiaisia, lahnoja, muikkuja, siikoja sekä kuhia.
 

Tavoitteena on Oulujärven uhanalaisen järvitaimenen luonnonkierron vahvistaminen

Fortumin tavoitteena on Oulujärven uhanalaisen järvitaimenen luonnonkierron vahvistaminen Leppikosken vesivoimalaitoksen ympäristössä Hyrynsalmen reitillä. Oulujoen vesistön kansallisen kalatiestrategian kärkikohteet sijaitsevat Hyrynsalmen reitillä, missä on vaelluskalojen luontaiselle elinkierrolle välttämättömiä elin- ja lisääntymisympäristöjä. 

Kalasydämen käyttöönotto on osa järvitaimenen luonnonkierron vahvistamiseksi toteutettavaa toimenpidekokonaisuutta. Leppikosken voimalaitoksen yläpuolisissa sivujoissa on taimenkannan elinkierrolle välttämättömiä potentiaalisia elin- ja lisääntymisympäristöjä, joita on myös kunnostettiin viime vuonna Torvenkoskeen ja Tolosenjokeen. Fortum tekee Hyrynsalmen reitille vuosittain myös järvitaimenen pienpoikasistutuksia jokeen leimautuvan kalakannan vahvistamiseksi. 

Leppikosken Kalasydän on yksi Fortumin vapaaehtoisista luonnon monimuotoisuutta edistävistä toimenpiteistä, joiden tavoitteena on parantaa lajien elinoloja ja vahvistaa populaatioita.  


Fortum Oyj 
Viestintä 

 

 

Lisätietoja:  
Katri Hämäläinen, Fortum, ympäristöpäällikkö, puh. 040 162 3901 

Fish migration

Mukana kalan vaelluksella

Lue lisää vaelluskalojen eteen tekemästä työstämme