Sijoittajauutinen

Fitch vahvistaa Fortumin BBB-tason luottoluokituksen, muuttaa näkymän vakaasta negatiiviseksi

23 kesäkuu 2022, 21:50

Fortum sign 3

FORTUM OYJ SIJOITTAJAUUTINEN 23.6.2022 KLO 21.50

Fitch Ratings on vahvistanut säilyttävänsä Fortumin luottoluokituksen ennallaan tasolla BBB, mutta muuttavansa näkymät negatiiviseksi (aikaisemmin vakaat). Fitch toteaa raportissaan, että muutoksen taustalla on etenkin kasvanut riski häiriöiden jatkumisesta kaasumarkkinoilla EU:ssa, jos kaasuntuonti Venäjältä keskeytyy. Luottoluokittajan mukaan tällä olisi negatiivinen vaikutus erityisesti Fortumin tytäryhtiö Uniperiin ja se mahdollisesti aiheuttaisi myös likviditeettihaasteita Fortumille.

Fitch arvioi Fortumin rahoitusaseman vakaaksi, koska yhtiö on toteuttanut ennakoivia toimenpiteitä viime kuukausien hyödykemarkkinaturbulenssissa ja sopinut juuri äskettäin uudesta pitkäaikaisesta 5,5 miljardin euron valmiusluotosta.

Vuodesta 2018 Fitchin luottoluokitus Fortumille on ollut BBB.

Fortumin tavoitteena on vähintään BBB luottoluokitus, jotta yhtiö voi varmistaa taloudellisen joustavuuden ja rahoituksen hyvän saatavuuden. Maaliskuun lopussa 2022 Fortumilla oli lähes kuusi miljardia euroa käyttämättömiä lyhyt- ja pitkäaikaisia valmiusluottoja sekä likvidejä varoja 6,4 miljardia euroa. Rahoitusnettovelan ja vertailukelpoisen käyttökatteen suhde oli ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa 1,0 eli selvästi alle tavoitetason, joka on ”alle 2”.

Kesäkuussa 2022 Fortum allekirjoitti yllä mainitun pitkäaikaisen 5,5 miljardin euron valmiusluoton. Valmiusluotto korvaa aikaisemman kesäkuussa 2023 erääntyvän 1,75 miljardin euron valmiusluoton sekä heinäkuussa 2022 erääntyvän 3,0 miljardin euron valmiusluoton.

Linkki Fitchin raporttiin: Fitch Revises Fortum's Outlook to Negative; Downgrades Short-Term IDR to 'F3'

Fortum Oyj

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätietoja:

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja, puh. 040 515 1531
Jouni Huttunen, rahoitusjohtaja, puh. 050 452 4649

Media:
Fortum News Desk 040 198 2843