Paikallistiedote

Fortumin akkumateriaalien kierrätyslaitosinvestointi etenee - Harjavallan laitos valmistautuu käyttöönottotestaukseen kesän jälkeen

17 toukokuu 2022, 13:00

Fortumin akkumateriaalien kierrätyslaitoksen rakentaminen edistyy suunnitellusti

Fortumin uuden akkumateriaalien kierrätyslaitoksen rakentaminen Harjavallassa etenee hyvin suunnitelman mukaisesti, ja laitos valmistautuu ensimmäisiin käyttöönottokokeisiin kesän jälkeen. Uusi, teollisen mittakaavan hydrometallurginen laitos valmistuu vuoden 2023 alussa.

”On hienoa nähdä, että rakennustyöt etenevät suunnitellusti haastavasta markkinatilanteesta huolimatta. Odotamme jo innolla käyttöönottotestauksen aloittamista, sillä tämän myötä akkumateriaalin hydrometallurgisessa kierrätyksessä päästään siirtymään nyt teolliseen mittakaavaan”, iloitsee Tero Holländer, Fortumin akkuliiketoiminnan johtaja.

Valmistuttuaan uusi laitos lisää merkittävästi akkumateriaalien kierrätyskapasiteettia Euroopassa. Fortumin Harjavallan laitos pystyy kierrättämään tehokkaasti sähköautojen litiumakuissa käytettäviä arvokkaita metalleja sekä muita akkujen tuotantoketjussa syntyviä sivuvirtoja

”Rakenteilla oleva kierrätyslaitoksemme on ennen kaikkea investointi kestäviin tulevaisuuden ratkaisuihin. Haluamme myös koko rakennusprosessin heijastavan tätä, minkä takia olemme panostaneet matalan hiilijalanjäljen tekniikkaan ja varmistaneet korkean kierrätysasteen rakennustyömaalla”, Holländer kuvaa rakentamisprosessia.

Uusi laitos tukee vahvasti olemassa olevia suomalaisia ja eurooppalaisia akkuteollisuuden ekosysteemejä. Valmistuttuaan laitos edesauttaa myös Euroopan omavaraisuutta palauttamalla akkujen valmistuksessa tarvittavia kriittisiä materiaaleja takaisin eurooppalaiseen tuotantoon.

Fortumin uusi hydrometallurginen kierrätyslaitos valmistuu Harjavaltaan