Lehdistötiedote

Fortum tukee vaelluskalojen alasvaellusta ohijuoksutuksilla Ala-Utoksen vesivoimalaitoksella

11 toukokuu 2022, 08:30

Ala-Utoksen vesivoimalaitos Fortum

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 11.5.2022
 

Fortum ohijuoksuttaa vettä Utajärven kunnassa sijaitsevalla Ala-Utoksen vesivoimalaitoksella toukokuussa. Ohijuoksutusten tarkoituksena on mahdollistaa vaelluskalojen alasvaellus voimalaitoksen yläpuoliselta Utosjoelta Oulujokeen.

”Ala-Utos on pieni voimalaitos, jota käytetään Utajärven pinnan säännöstelyyn. Sen yläpuolinen Utosjoki on tärkeä vaelluskalojen lisääntymisalue. Merilohen ja -taimenen poikaset, eli smoltit, eivät kuitenkaan pääse alasvaeltamaan Ala-Utoksen voimalaitoksen läpi, koska laitoksella on Francis-turbiini. Muissa Fortumin Oulujoen vesivoimalaitoksissa on Kaplan-turbiinit, joiden läpi smoltit pystyvät kulkemaan”, Fortumin ympäristöpäällikkö Katri Hämäläinen kertoo.

Ohijuoksutuksessa voimalaitoksen koneisto pysäytetään ja laitoksen tulvaluukut avataan, jolloin kaikki laitokselle saapuva vesi – ja smoltit sen mukana – pääsevät kulkemaan turvallisesti koneiston ohi. Ohijuoksutuksia smolttien alasvaelluksen aikaan kokeillaan tänä vuonna ensimmäisen kerran.

Ohijuoksutukset aloitetaan alasvaelluskauden alkaessa ja juoksutusten on määrä kestää koko noin 2-3 viikkoa kestävän kauden ajan. Lohismolttien alasvaellus käynnistyy, kun veden lämpötila on hieman yli seitsemän astetta, ja vaellus on pääosin ohi 12 asteen lämpötilassa. Ohijuoksutettava vesi laskee Ala-Utoksen alapuolella sijaitsevan Utasen voimalaitoksen voimalaitoskanavaan.
 

Tukea sekä vaelluskalojen ylös- että alasvaellukselle

Ohijuoksutus on osa Fortumin toimia vaelluskalojen elinolosuhteiden parantamiseksi. Oulujoella Fortumin tavoitteena on tukea vaelluskalojen osittaista luonnonkiertoa ja sen käynnistämistä.

Toimenpide tukee myös Montan kiinniottolaitteen käyttöä. Laitteen avulla vaelluskaloja otetaan kiinni ja siirretään Utos- ja Kutujoelle, joihin Fortum on yhdessä kumppaneidensa kanssa kunnostanut elinympäristöjä lohelle ja taimenelle. Kiinniottolaitteen rakenteita ja toimintaa on määrä edelleen kehittää tänä vuonna. Utosjoelle istutetaan lisäksi vuosittain vapaaehtoisena toimena noin 15 000 kappaletta 1-vuotiaita merilohia- ja taimenia.

”Ohijuoksutusten merkitys tulee kasvamaan tulevina vuosina, kun ylisiirtojen ansiosta Ala-Utoksen yläpuolinen kalakanta saavuttaa alasvaellusiän”, Hämäläinen toteaa.


 

Fortum Oyj
Viestintä
 

Lisätietoja:
Katri Hämäläinen, Fortum, ympäristöpäällikkö, puh. 040 162 3901

Lue lisää vaelluskalojen eteen tekemästä työstämme:
fortum.fi/mukana-kalan-vaelluksella

Hydro power

Uusiutuvaa ja joustavaa energiaa - tutustu vesivoimaan Fortumilla

Tutustu vesivoimaan Fortumilla