Uudet käyttöpaikkatunnukset kaikille asiakkaillemme käyttöön helmikuussa

21 helmikuu 2022, 12:00

Jokainen koti, toimisto, ravintola, koulu, urheilukenttä, hiihtokeskus, kesämökki tai muu paikka, jossa sähköä Suomessa käytetään, saa helmikuussa 2022 uuden yksilöivän käyttöpaikkatunnuksen. Tunnusten yhtenäistäminen nopeuttaa sähkön myyntiyhtiöiden ja verkkoyhtiöiden välistä tiedonvaihtoa ja parantaa palveluiden laatua.

Suomessa on noin 3,8 miljoonaa sähkönkäyttöpaikkaa. Datahubin eli valtakunnallisen tiedonvaihtojärjestelmän käyttöönoton myötä kaikki käyttöpaikat saavat uuden 18 merkin pituisen käyttöpaikkatunnuksen, entisten siirtyessä vähitellen historiaan. Käyttöpaikkatunnus yksilöi käyttöpaikan selkeästi digitaalisessa tiedonvaihdossa, jota tarvitaan esimerkiksi sähköntoimituksen aloittamiseksi muutto- ja myyjänvaihtotilanteissa. Käyttöpaikkatietoon kohdistuvat myös sähkönkulutustiedot, jotka näet Oma Fortumissa ja Yritys Onlinessa. Tunnuksen muutos tapahtuu samalla, kun valtakunnallinen yhteinen tiedonsiirtojärjestelmä datahub otetaan käyttöön. Tavoitteena on parantaa tiedonkulun nopeutta ja laatua.

Missä uusi käyttöpaikkatunnus näkyy ja mikä vaikutus sillä on sinulle?

Käyttöpaikkatunnuksella on harvemmin käyttöä sinulle asiakkaana, sillä numeroa helpommin näet käyttöpaikan osoitteesta, mikä käyttöpaikka on kyseessä. Käyttöpaikan osoite on useimmiten sama kuin katuosoite. Esimerkiksi Oma Fortumissa selaat edellisen ja nykyisen kodin ja kesämökin laskuja osoitteen, etkä numeron perusteella.

Jos olet yrityksesi edustaja, on hyvä varmistaa onko käyttöpaikkatunnusta/numeroa käytetty yrityksesi kiinteistöhallintajärjestelmässä ja päivittää tiedot ajan tasalle.

Uudet käyttöpaikkatunnukset korvaavat vanhat tunnukset helmikuusta alkaen vaiheittain mm. laskuilla ja Oma Fortum -nettipalvelun sopimustiedoissa sekä Yritys Onlinessa. Jos  vaihdat Fortumilla sopimuksesta toiseen, myös sopimusvahvistuksellasi näet uuden 18-numeroisen käyttöpaikkatunnuksen. Jatkossa myös paikallisen verkkoyhtiösi vahvistuksilla ja laskuilla käytetään samaa käyttöpaikkatunnusta kuin Fortumissakin. Käyttöpaikkatunnuksesta on käytetty myös muotoa käyttöpaikkanumero.

Miksi käyttöpaikan uusi tunnus on niin pitkä?

Pohdit varmaan miksi ihmeessä tunnus on 18 merkkiä, eikö vähempi riittäisi? Numerosarja, joka nyt otetaan myös sähkönkäyttöpaikkojen tunnisteeksi, on turvallinen GSRN (Global Service Relation Number) tunnus, joka koostuu aina 18 numerosta. Yksilöiviä GSRN tunnuksia käytetään myös muilla toimialoilla, esimerkiksi jäsen- tai kanta-asiakasnumeroina. GSRN erottaa jatkossa käyttöpaikat selkeästi ja turvallisesti toisistaan, kun kahta samaa käyttöpaikkanumeroa ei voi olla enää jatkossa.

På svenska

Customer releases

Ajankohtaista

Lisää ajankohtaisjuttuja