Verkkouutinen

Lasse Virén saa oman nimikkotuolin – Itsestään pystyyn nouseva tuoli juhlistaa ikimuistoisen juoksun merkkivuotta

17 helmikuu 2022, 08:00

Viren Chair Standing up

FORTUM OYJ VERKKOUUTINEN 17.2.2022 

Kesällä tulee kuluneeksi 50 vuotta Lasse Virénin kuuluisasta juoksusta Münchenin olympialaisissa. Juoksun aikana Virén kaatui, nousi ylös ja voitti lopulta kultaa maailmanennätysajalla. Juhlavuoden kunniaksi Fortum julkaisee Virén-nimikkotuolin, joka edustaa kaikkea sitä, mitä Virénin sisukas juoksukin: se on valmistettu kestävästä Fortum Circo®-kierrätysmuovista, ja jos tuoli kaatuu, se kykenee nostamaan itse itsensä takaisin pystyyn. 

"Lasse Virénin tarina, ja erityisesti hänen ikimuistoinen voittonsa Münchenin olympialaisissa inspiroi ihmisiä yhä. Virén-tuoli on kunnianosoitus lannistumattomuudelle, sitkeydelle ja kehitykselle sekä osoitus siitä, mitä kierrätysmuovista voidaan tänä päivänä tehdä. Virén-tuoli on myös hatunnosto 1960-luvun suomalaiselle designille ja sen ajan muovihuonekaluille", sanoo Jussi Mälkiä, Fortumista. 

Tuolin kehitykseen on osallistunut laaja joukko huippuinsinöörejä, fyysikoita ja tutkijoita. 

Virén-tuoli on osoitus kierrätysmuovin mahdollisuuksista 

Vuoteen 2019 mennessä vain 9 % kaikesta ihmisen koskaan tuottamasta muovijätteestä oli onnistuttu kierrättämään. Samana vuonna uudesta muovijätteestä ainoastaan 14 % päätyi kierrätykseen asti (lähde: UNEP). Muovin suurimmat haasteet piilevätkin globaalisti puutteellisissa jätteenkäsittely- ja kierrätysmenetelmissä, ei materiaalissa itsessään. 

"Muovi on monella tapaa erinomainen materiaali, jota on vaikea korvata. Muovin käyttö kasvaa maailmalla jatkuvasti, ja siksi keskustelun tulisi keskittyä siihen, kuinka kierrätystä saataisiin tehostettua. Meidän tulee varmistaa käytetylle muoville uusi elämä kierrätyksen keinoin ja ottaa muovi uusiokäyttöön aina, kun mahdollista", sanoo Anniina Rasmus Fortum Circon brändimyyntipäällikkö.  

Fortumin tavoite on lisätä kierrätysmuovin käyttöä kehittämällä kierrätysmuovista uusiomuovimateriaaleja, jotka soveltuvat entistä teknisempiin tuotteisiin. Fortum Circo®Lab -tuotekehitysprosessissa muovin ominaisuuksia voidaan muokata siten, että uusiomuovia voidaan hyödyntää teknisesti ja tuotannollisesti yhä haastavammissa tuotteissa. Virén-tuoli on tästä yksi esimerkki. 

"Virén-tuoli on valmistettu innovatiivisesta Fortum Circo -uusiomuovimateriaalista, jossa kierrätysmuoviin on lisätty selluloosakuitua lujittamaan materiaalia. Fortum Circo -kierrätysmuovin hiilijalanjälki on vain puolet siitä, mitä se on neitseellisellä muovilla. Uusiutuvista lähteistä peräisin oleva sellukuitu sitoo itsessään hiiltä, mikä pienentää materiaalin hiilijalanjälkeä entisestään", Rasmus iloitsee. 

Fortum Oyj 
Communications 

Lisätietoja:  

Anniina Rasmus, Brand Sales Manager, Fortum Circo®, +358 400 815 484, anniina [piste] rasmus [ät] fortum [piste] comtarget="_blank"

Jussi Mälkiä, Brand Manager, Fortum, + 358 50 352 5328, jussi [piste] malkia [ät] fortum [piste] com

Lue lisää Virén-tuolista ja sen kehityksestä
Lisätietoa Fortum Circo® -kierrätysmuovista
Lataa PR-materiaalit täältä  


Fortum Circo® -kierrätysmuovi 
Fortum Circo® on kuluttajamuovipakkauksista valmistettu kierrätysmuoviraaka-aine, joka sopii moniin eri käyttötarkoituksiin. Raaka-aineena Fortum Circo on tasalaatuinen ja vastuullinen valinta, jota voidaan myös räätälöidä asiakaskohtaisiin tarpeisiin uusiomuovimateriaaleiksi. Fortum Circo -kierrätysmuovi ei ole kompromissi vaan luotettava ratkaisu kestäviin muovituotteisiin. www.fortum.com/circo