Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksella havaittu menettelyvirhe jätteiden käsittelyprosessissa

22 helmikuu 2022, 14:30

Loviisa nuclear power plant, winter

Loviisan voimalaitoksella havaittiin 25.1.2022 virhe tietojärjestelmässä, josta johtuen jäteasemalle on päätynyt erä jätemateriaalia väärin menettelyin. Tehdyn analyysin perusteella jäte on voitu käsitellä normaalin jätteen tavoin, mutta menettelyt olisi pitänyt hyväksyttää Säteilyturvakeskuksella (STUK) etukäteen. Jäte alittaa selvästi STUKin valvonnasta vapautuksen vuositason säteilyannoskriteerin eikä siitä aiheudu vaaraa ihmisille tai ympäristölle.

Virhe tietojärjestelmässä on korjattu ja olemme tiedottaneet havainnosta viipymättä STUKia. Teemme voimalaitoksella perusteellisen tutkinnan, jotta vastaava virhe ei voi toistua.

Mitä valvonnasta vapautetulla jätteellä tarkoitetaan?

Ydinvoimalaitoksen säteilyvalvonta-alueella syntynyttä jätettä, jonka radioaktiivisuuspitoisuus todetaan mittauksin niin alhaiseksi, ettei sitä tarvitse valvoa radioaktiivisuuden vuoksi, vaan se voidaan toimittaa jäteasemalle tai kierrätykseen tavallisena jätteenä. Jätteen tärkein kriteeri on, ettei se voi aiheuttaa yli 0,01 millisievertin säteilyannosta vuodessa kenellekään. Tämä vastaa noin 1/600 jokaisen suomalaisen keskimääräisestä vuosittaisesta luonnosta (esim. radon) tai lääketieteellisistä toimenpiteistä (esim. röntgen) saamaa säteilyannosta (noin 6 millisievertiä).

 

Lisätietoja:
Sasu Valkamo, voimalaitosjohtaja, Loviisan voimalaitos
Mediayhteydenotot: Mia Söderström, viestintäpäällikkö, mia [piste] soderstrom [ät] fortum [piste] com, puh. 040 777 5989
 

Environmental friendly

Vastuul­lista ydinjätteen hallintaa ja puhdasta energiaa jo yli 40 vuoden ajan

Lue lisää aiheesta

Loviisan voimalaitos
Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2021 oli 92,9 %. Voimalaitoksen jatkuva kehittäminen ja modernisoinnit mahdollistavat kansainvälisessä mittakaavassa painevesireaktorien parhaimmistoon sijoittuvat käyttökertoimet. Fortum on investoinut Loviisan voimalaitokseen viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä noin 325 miljoonaa euroa. Vuonna 2021, voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 8,2 terawattituntia (netto), mikä on yli 10 % Suomen sähköntuotannosta. Fortumissa työskentelee noin 700 ydinvoima-alan ammattilaista, joista noin 530 Loviisan voimalaitoksella. Tämän lisäksi voimalaitosalueella työskentelee päivittäin lähes 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää. Lisätietoja: www.fortum.fi/loviisa