Lehdistötiedote

Fortum ja Telia sopivat uuden datakeskuksen liittämisestä sähkömarkkinoille

18 tammikuu 2022, 15:00

Winter-nature WEH5222

FORTUM OYJ LIIKETOIMINTATIEDOTE 18.1.2022
 

Fortum ja Telia ovat solmineet yhteistyösopimuksen Helsinki Data Centerin (HDC) liittymisestä sähkömarkkinoille. Yhteistyön myötä HDC:n ABB:n valmistamat keskeytymättömän virransyötön järjestelmät (UPS – Uninterrupted Power Supply) osallistuvat sähkömarkkinoilla sähköntuotannon ja -kulutuksen vaihteluiden tasapainottamiseen.

Datakeskuksien määrän Pohjoismaissa odotetaan kasvavan lähivuosina huomattavasti, jolloin on tärkeää, että datakeskukset toimivat mahdollisimman ympäristötietoisesti ja pystyvät toimimaan aktiivisina osallistujina energiajärjestelmään.

”Fortum Springin tarjoama ratkaisu on kustannustehokas. Ratkaisu hyödyntää asiakkaan jo tekemiä investointeja sähköverkon tukemiseen vaarantamatta kuitenkaan laitteiden pääasiallista tarkoitusta, kriittisten prosessien sähkönsyötön varmennusta. Tämä mahdollistaa tuottoja investoinneille, jotka perinteisesti eivät ole tuoneet kassavirtaa. Samalla edesautamme Pohjoismaisen sähköjärjestelmän kehittymistä kohti puhtaampaa tulevaisuutta”, toteaa Fortumin liiketoiminnan kehityspäällikkö Ilari Alaperä.

Normaalitilanteessa HDC:n UPS-laitteiden akuista saatavaa tehoa hyödynnetään sähköverkon tasapainottamisessa. Sähkökatkon tai muun poikkeustilanteen sattuessa laitteiden akkuja käytetään edelleen datakeskuksen sähköntarpeen kattamiseen ennen varavoimageneraattorien käynnistymistä. Järjestelmän käyttöönotot ja testaukset on toteutettu kesän aikana, ja loppukesästä Telian datakeskus on osallistunut usean megawatin kapasiteetilla Fingridin nopeaan taajuussäätömarkkinaan (FFR – Fast Frequency Reserve) osana Fortum Spring -virtuaaliakustoa.

Sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava joka hetki tasapainossa. Tuotantomäärältään vaihtelevan uusiutuvan energian, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, lisääntyminen tuo haasteita sähköverkolle. Perinteiset tuotantomuodot voivat omalta osaltaan vastata muutoksiin sähkön tuotannossa ja kysynnässä, mutta lisäksi tarvitaan muita menetelmiä. UPS-laitteet ja niiden akut tarjoavat erittäin nopeaa säätövoimaa ja ne soveltuvatkin erinomaisesti Fingridin ylläpitämään nopeaan tehoreserviin. Akuista voidaan ottaa tehoa millisekunneissa ilman viiveitä. Mikäli sähköverkon tasapainossa tapahtuu suuri häiriö, reagoivat Telian UPS-laitteet muutamissa sadoissa millisekunneissa ja osaltaan auttavat häiriöstä palautumisessa.

”HDC:n UPS-laitteiden hyödyntäminen sähkömarkkinoilla on tärkeä osa modernin datakeskuksen kokonaisuutta ja ympäristövaikutusten pienentämistä. Osallistumalla reservimarkkinoille voimme edistää uusiutuvan energian lisäämistä tarjoamalla tukea sähköverkolle”, sanoo kehityspäällikkö Harri Vilonen Telialta

”Tästä juuri vastuullisuudessa on kyse. Teknologian käyttötarkoituksia laajennetaan ja saadaan yhdestä investoinnista suurempi hyöty. On hienoa, että meillä on Suomessa vihreä sähkö ja sen tausta varmistetaan näinkin innovatiivisella tavalla. Meillä Telia Helsinki Data Centerissä toimintaamme ohjaa vahvasti vihreät arvot ja moderni teknologia, joka konkretisoituu tämän tyyppisten hankkeiden avulla ja näin ollen mahdollistaa meitä olemaan osana tärkeää uusiutuvan sähkön varmistusratkaisua”, toteaa Helsinki Data Centerin myyntijohtaja Leila Podduikin Telialta.

”Olemme iloisia siitä, että ABB:n kehittämät innovatiiviset, aidosti modulaariset UPS-järjestelmät tukevat Telian tavoitteita toimia osana nopeaa reservimarkkinaa, ja tuovat lisäarvoa Telialle sekä edistävät osaltaan uusiutuvan sähköenergian rakentamista Suomessa. ABB Oy on ollut pitkään tukemassa turvallista, älykästä ja kestävää sähköistymistä, josta tämä hanke on hieno esimerkki, toteaa ABB Oy:n datakeskustoimialan johtaja Timo Kontturi.

 

Fortum Oyj
Viestintä
 

Lisätietoja:

Ilari Alaperä, Business Development Manager, ilari [piste] alapera [ät] fortum [piste] com (ilari[dot]alapera[at]fortum[dot]com) +358 40 688 5559

Harri Vilonen, Development Manager, harri [piste] vilonen [ät] teliacompany [piste] com (harri[dot]vilonen[at]teliacompany[dot]com) +358 40 302 4077

Mikael Uschanov, UPS business Unit Manager, Mikael [piste] uchanov [ät] fi [piste] abb [piste] com (mikael[dot]uchanov[at]fi[dot]abb[dot]com) +358 50 332 1020
 

Fortum
Fortum on eurooppalainen energiayhtiö, jolla on toimintaa yli 40 maassa. Toimitamme asiakkaillemme sähköä, kaasua, lämpöä, jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Yhdessä tytäryhtiömme Uniperin kanssa olemme Euroopan kolmanneksi suurin CO2-päästöttömän sähkön tuottaja. Noin 20 000 ammattilaistamme sekä yhteinen, noin 60 miljardin euron taseemme takaavat, että meillä on kokoa, asiantuntemusta ja voimavaroja kasvaa ja viedä energiamurrosta eteenpäin. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä ja Uniperin osake Frankfurtin pörssissä. www.fortum.fi

Telia
Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Telian Helsinki Data Center toimii digtaalisuuden ytimessä ja on Pohjoismaiden suurin avoin datakeskus, joka tarjoaa joustavat ja tietoturvalliset datakeskus- ja pilvipalvelut kaikille yrityksille ja organisaatioille.

ABB

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) on johtava globaali teknologiayritys. Vauhditamme yhteiskunnan ja teollisuuden muutosta tuottavamman ja kestävämmän tulevaisuuden saavuttamiseksi. ABB yhdistää ohjelmistot sähköistyksen, robotiikan, automaation ja liikkeen portfolioonsa. Näin hyödynnämme teknologian mahdollisuudet suorituskyvyn nostamiseksi uudelle tasolle. Jo yli 130 vuotta menestyksekkäästi toimineen ABB:n tärkein voimavara on sen 105 000 ammattilaista yli 100 maassa. www.abb.com