Hintatason nousu sähkömarkkinoilla - onko sillä vaikutuksia omaan sopimukseesi?

Sähkön hinta energiamarkkinoilla on ollut nousussa normaalia enemmän. Pohdit ehkä, mitä tämä mahtaa tarkoittaa ja onko hinta­tason nousulla vaiku­tusta sinun sähkö­las­kuusi ja omaan talou­teesi. Kokosimme tälle sivulle ajankohtaiset vinkkimme.

Branches and sun

Miksi hinnat vaihtelevat?

Sähkömarkkinoilla sähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kotien sähkösopimusten hinnat seuraavat tätä markkinoiden liikettä. Hintojen nousut ja laskut näkyvät eri sopimuksissa eri tahtiin: joissain tuntitasolla, joissain selkeästi hitaammalla temmolla.

Sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan välisessä kaupankäynnissä. Seuraavan päivän tuntikohtainen tukkuhinta, eli spot-hinta muodostuu pohjoismaisessa sähköpörssissä. Pidemmän ajan sopimusten hintaan vaikuttaa pitkän aikavälin ennusteet sekä kaupankäynnissä käytettävät hintasuojaukset.

Tukkuhinnan muodostukseen vaikuttavat myös mm. tuotantomuoto ja tuotantoon käytetyn polttoaineen maailmanmarkkinahinta, päästöoikeuksien hinta, Pohjoismaissa erityisesti käytössä olevat vesivarannot Norjassa sekä käytössä oleva sähkönsiirtokapasiteetti eri maiden välillä. Pohjoismaiden ja muun Euroopan hintataso on alkanut lähentyä toisiaan.

Esimerkiksi nämä tekijät yhdessä vaikuttavat Pohjoismaissa myydyn sähkön yleiseen hintatasoon:

  • Kysyntä: kuinka paljon sähköä käytetään kodeissa, julkisissa tiloissa ja teollisuudessa
  • Tarjonta: kuinka paljon sähköä tarjotaan/tuotetaan voimalaitoksissa
  • Lämpötila: lämmitys-/viilennystarve
  • Polttoaineiden hinta: millä sähköä tuotetaan
  • Vesimäärä: sadeveden ja sulamisvesien määrä
  • Vesivarannot: Pohjoismaissa on paljon vesivoimalaitoksia. Kuinka paljon vesivoimaa voidaan tuottaa vuoden eri aikoina, riippuu siitä paljonko vettä on voitu varastoida tulevaa tuotantoa varten. Suuret vesivarannot löytyvät Norjasta.
  • Siirtokapasiteetti: kuinka paljon sähköä voidaan siirtää eri maiden rajojen yli.

Tällä hetkellä korkeisiin hintoihin vaikuttavat erityisesti kaasun korkea hinta, normaalia heikompi vesitilanne Pohjoismaissa, epävarmuudet Olkiluoto 3 täydestä tuotantokäytöstä sekä Venäjän sähkön tuonnin päättyminen.

Mitä sinä voit tehdä?

Aloita tarkistamalla ensin oman sopimuksesi nimi, löydät sen esimerkiksi laskulta tai Oma Fortumista. Sen jälkeen voit katsoa alta, vaikuttaako hintatason nousu sopimukseesi heti, myöhemmin vai ei lainkaan. Pohdi myös hetki, vastaako nykyinen sopimuksesi parhaiten tarvettasi vai pitäisikö sopimusta vaihtaa tai täydentää palvelulla, joka antaa lisäturvaa maksamiseen tai hinnan hallintaan. Onko sähkönkulutuksesta varaa tinkiä? Katso säästövinkit ja hyödynnä sähkönkäytön seurantapalvelu Oma Fortumissa.

Valitse tästä sopimuksesi ja katso vaikutus

Fortum Kesto (3 kk hintajaksot)
Chevron down

Fortum Kesto sopimuksessa energian hinta päivittyy kolmen kuukauden välien ja päivitetty hinta ilmoitetaan aina verkkosivuillamme kuukautta aikaisemmin. 

Asiakkaan sopimushintaan vaikuttaa tulevan aikajakson hintanoteerausten hintataso sähkömarkkinoilla.

Hinnat löydät täältä:

Keston hinta

Fortum Takuu 24 kk (kiinteä hinta)
Chevron down

Takuu-sopimuksessa energiahinta on kiinteä eikä muutu sopimuksen aikana. Sopimuksentekohetken hinta pohjautuu energiamarkkinoiden hintanoteerauksiin tuleville 2 vuodelle.

Löydät oman sopimuksesi energiahinnan , sovelluksesta sekä laskultasi.

Jos olet sopimuksen teon yhteydessä valinnut itsellesi maksullisen Vaihtotakuun, sinulla on oikeus vaihtaa sopimuksesi ensimmäisen vuoden jälkeen toiseen 24 kk sopimukseen. Tällä hetkellä vaihtoehdot ovat Fortum Tarkka tai uusi Fortum Takuu sopimus tämän hetkisellä hinnalla. 

 

Jos teet nyt uuden sopimuksen, hinnat löydät täältä

Fortum Takuun hinta

Fortum Vakio S, M, L, XL ja Opiskelijasähkö (vakio kuukausihinta)
Chevron down

Kuukausihinnoitelluissa sopimuksissamme maksat aina saman euromäärän kuukaudessa. Hinta vahvistetaan sopimuksentekohetkellä. 

Jos kulutusrajan ylityksen tai muun sopimusehdoissa kerrotun syyn vuoksi hinta muuttuu, ilmoitamme sinulle aina henkilökohtaisesti hintamuutoksesta tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä. 

Löydät oman sopimuksesi kuukausihinnan Oma Fortumista, sovelluksesta sekä laskultasi.

Jos teet nyt uuden sopimuksen, hinnat löydät täältä

Fortum Vakio kerrostaloon

Fortum Vakio rivitaloon

Fortum Opiskelijasähkö

Fortum Tarkka, 24 kk (tuntihinnoittelu)
Chevron down

Kaksivuotisen määräaikaisen Tarkka-sopimuksen hinta perustuu pohjoismaisen sähköpörssin spot-hintaan, eli tuntihintoihin. Seuraavan päivän tuntihinnat muodostuvat kysynnän ja tarjonnan mukaan edellisenä arkipäivänä. Hinta on siis aina ajan tasalla, nousut ja laskut näkyvät saman tien sopimuksella ja sähkölaskulla.

Fortum Tarkka -sopimukseen voit liittää koska vain Hintatakuu-lisäpalvelun. Kyseessä on palvelu, jossa voit tarjoustemme perusteella väliaikaisesti kiinnittää hinnan tarjouksen mukaiseen hintaan.

Tutustu: Fortum Hintatakuu

Fortum Tarkan hintoja voit seurata näppärästi Oma Fortum -sovelluksessa. Kuluvan päivän hinnat ja lisätietoja löydät täältä: Tarkan päivän hinta 

Jos olet hankkinut aiemmin sopimukseesi vaihto-oikeuden, sinulla on mahdollisuus vaihtaa Tarkka-sopimuksesi kiinteähintaiseen 24 kk sopimukseen ensimmäisen sopimusvuoden jälkeen. Lunasta palvelu asiakaspalvelustamme.

Fortum Pörssisähkö, toistaiseksi voimassa (tuntihinnoittelu)
Chevron down

Toistaiseksi voimassa oleva Fortum Pörssisähkö -sopimus hinta perustuu pohjoismaisen sähköpörssin spot-hintaan, eli tuntihintoihin. Seuraavan päivän tuntihinnat muodostuvat kysynnän ja tarjonnan mukaan edellisenä arkipäivänä. Hinta on siis aina ajan tasalla, nousut ja laskut näkyvät saman tien sopimuksella ja sähkölaskulla.

Fortum Pörssisähkön hintoja voit seurata Oma Fortum -sovelluksessa.

Millainen sopimus pitäisi nyt tehdä?


Erilaisilla kodeilla on erilaiset sähkötarpeet. Kulutukseen vaikuttaa moni tekijä.
Testaa tästä suositukset kerros-, rivi- tai omakotitaloon.

Sopimusavustaja

Oma Fortum -palvelusi

Oma Fortumista löydät sopimuksesi tiedot ja laskut sekä teet helposti muuttoilmoituksen. Käytetyin palvelu on sähkönkäytön seuranta. Klikkailet helposti päivä-, viikko- ja vuositason kulutustiedot ja opit oman taloutesi sähkön kulutuksesta. Jos haluat tarkemman seurannan, pureudut tuntitason kulutustietoihin.

Oma Fortum myös sovelluksena. Oletko mobiilisovellusten ystävä? Kun kirjaudut sovellukseen Oma Fortum -tunnuksellasi, ovat kaikki palvelut käytettävissäsi. Sovellusta on helppo käyttää, ja näet siellä kuluvan kuukauden kulutuksen paitsi kilowatteina myös euroina. Tutustu

Kiinnostuitko? Lue lisää

Verkkosivuiltamme ja blogista löydät lisää mielenkiintoista luettavaa sekä vinkkejä sähkön kulutuksen pienentämiseen.

Olemme täällä sinua varten

Moving

Muuttopuhelin

0200 80000
pvm/mpm
ma-pe 8-17

Sähkösopimus uuteen kotiin

Ulkomailta soitettaessa:
+358 200 80000

Customer service

Sähkösopimus

0200 19000
pvm/mpm
ma - pe 8-17

Sähkösopimukset, neuvonta, laskutus

Ulkomailta soitettaessa:
+358 200 19000