Sijoittajauutinen

Fortumin ja Uniperin Wind & Solar -tiimin ensimmäinen yhteisprojekti − Pjelax-Bölen ja Kristinestad Norrin tuulipuistot rakennetaan yhteistyössä Helenin kanssa

22 joulukuu 2021, 16:30

windmill

FORTUM OYJ SIJOITTAJAUUTINEN 22.12.2021 KLO 16.30

Fortumin ja Uniperin yhteinen tuuli- ja aurinkovoimaan Euroopassa keskittyvä Wind & Solar -tiimi käynnistää ensimmäisen tuulivoimaprojektinsa. Fortum on päättänyt 380 megawatin Pjelax-Bölen ja Kristinestad Norrin tuulipuistoinvestoinnista Närpiöön ja Kristiinankaupunkiin yhteistyössä energiayhtiö Helen Oy:n kanssa.

Hanke käsittää 56 tuulivoimalaa, joiden vuotuinen sähköntuotanto on noin 1,1 terawattituntia. Rakentaminen aloitetaan tammikuussa 2022 ja tuulipuistot arvioidaan otettavan käyttöön viimeistään vuoden 2024 toisella neljänneksellä. Fortumin osuus hankkeesta on 60 % ja Helenin 40 %. Investointi yhdistellään Fortumin taseeseen. Hankkeiden investoinnit ovat noin 360 miljoonaa euroa, josta Fortumin osuus on 216 miljoonaa euroa.

Fortum ja Helen ovat myös allekirjoittaneet pitkäaikaisen sähkönmyyntisopimuksen (PPA, power purchase agreement), jonka mukaan Helen sitoutuu ostamaan noin puolet Pjelax-Bölen ja Kristinestad Norrin tuulipuistojen sähköntuotannosta.

Fortum tiedotti joulukuussa 2020, että maatuuli- ja aurinkovoimatuotanto on yksi Fortumin ja Uniperin kolmesta strategisesta yhteistyöalueesta, joilla varmistetaan yhteisen konsernistrategian tehokas toteuttaminen sekä luodaan lisäarvoa molemmille yhtiöille ja hyödynnetään kasvumahdollisuudet. Uniper johtaa yhteistä Euroopan maatuuli- ja aurinkovoiman liiketoimintatiimiä. Yhteistyön tavoitteena on rakentaa 1,5–2 gigawattia uutta kapasiteettia houkuttelevimmille Euroopan markkinoille vuoteen 2025 mennessä. Kaksi muuta Fortumin ja Uniperin strategista yhteistyöaluetta ovat vesivoiman ja fyysisen sähkökaupan optimointi sekä kehitystyö vetyliiketoiminnassa.

Fortumin ja Uniperin liiketoimintamalli aurinko- ja tuulivoimassa kattaa kehittämisen, rakentamisen sekä laitosten operatiivisen toiminnan. Myös kumppanuuksia ja erilaisia yhteistyömuotoja muiden yritysten kanssa hyödynnetään.

”Olemme erittäin tyytyväisiä kumppanuudesta Helenin kanssa ja ensimmäisen yhteisen Wind & Solar -tiimimme tuulipuistoprojektin käynnistymisestä. Tämä on tärkeä askel pohjoismaisen tuulistrategiamme toteuttamisessa ja aiomme jatkaa päästöttömän sähköntuotantomme kasvattamista pitkän kokemuksemme ja asiantuntijuutemme pohjalta”, sanoo Fortumin Generation-divisioonan johtaja Simon-Erik Ollus.

“On hienoa olla mukana sijoittamassa jälleen yhteen tuulipuistoprojektiin Suomessa. Investointi kolminkertaistaa Helenin tuulivoimatuotannon. Helenin tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto vuonna 2030. Tuulivoima on yksi monista keinoista saavuttaa hiilineutraaliustavoite kannattavasti”, kertoo Helenin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström.

“Tämä on ensimmäinen yhteinen uusiutuvan energian projektimme Fortumin kanssa ja merkittävä virstanpylväs: tuulipuiston mittakaava (380 megawattia), vuotuinen 1,1 terawattitunnin sähköntuotanto yhdistettynä pitkäaikaiseen sähkönmyyntisopimukseen erittäin hyvän yhteistyökumppanin kanssa toimii esikuvana tuleville uusiutuvan energiantuotannon yhteishankkeille. Yhdessä voimme hyödyntää molempien yhtiöiden tietotaitoa ja osaamista nopeuttaaksemme siirtymää hiilineutraaliuuteen”, sanoo Fortumin ja Uniperin yhteisestä tuuli- ja aurinkovoima liiketoiminnasta vastaava johtaja Frank Possmeier.

Fortum Oyj

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätietoja:
Petri Haataja, johtaja, tuulivoimakehitys, puh 040 358 9130

Sijoittajat ja analyytikot:
Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja, puh. 040 515 1531
Rauno Tiihonen, IR-päällikkö, puh. 010 453 6150
Nora Hallberg, IR-päällikkö, puh. 040 720 1775

Fortum ja Uniper
Fortum ja Uniper muodostavat eurooppalaisen energiakonsernin, jonka tavoitteena on mahdollistaa siirtymä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Noin 50 gigawatin sähköntuotantotehomme, laajan kaasun tuonti- ja varastointitoimintamme sekä kansainvälisen trading-liiketoimintamme ansiosta olemme asiakkaillemme luotettava energiakumppani Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Olemme jo nyt Euroopan kolmanneksi suurin CO2-vapaan sähkön tuottaja ja myös kasvumme kohdistuu puhtaaseen sähköön, vähähiiliseen energiaan ja tulevaisuuden vetytalouden rakentamiseen. Kehitämme lisäksi ratkaisuja, jotka auttavat yrityksiä ja kaupunkeja vähentämään ympäristöjalanjälkeään. Meillä on yhteensä 20 000 työntekijää ja toimintoja 40 maassa; tämä tarkoittaa osaamista, resursseja ja riittävää läsnäoloa vauhdittamaan energiamurrosta kohti puhtaampaa maailmaa. fortum.fi; uniper.energy

Helen Oy lyhyesti
Helen Oy tarjoaa helpompaa ja mutkattomampaa arkea yli 600 000 asiakkaalle Suomessa. Lämmön, jäähdytyksen ja sähkön lisäksi tarjoamme ratkaisuja alueelliseen ja uusiutuvaan energiaan, älykkäisiin kiinteistöihin sekä sähköiseen liikenteeseen. Kehitämme fiksumpaa hiilineutraalia energiajärjestelmää, jonka avulla jokainen voi tuottaa, käyttää ja säästää energiaa ympäristöä kunnioittaen. Tavoitteemme on saavuttaa energiantuotannossamme sataprosenttinen hiilineutraalius 2030. Yhdistetään voimat ja tehdään uuden energia-aikakauden mahdollisuuksista totta.