Fortum on avannut uuden metallinkierrätyslinjan Ikaalisiin

02 joulukuu 2021, 15:00

Ikaalisissa sijaitseva akkujen kierrätyslaitos aloittaa toimintansa helmikuun 2021 aikana ja se tukee osaltaan Fortumin metallinjalostamon toimintaa. Mekaaninen kierrätyslaitos täydentää Fortumin akkukierrätysliiketoimintaa, johon kuuluu teollisessa mittakaavassa toimiva hydrometallurginen pilottilaitos Harjavallassa.

Fortumin mekaaninen kierrätysprosessi on optimoitu täydentämään hydrometallurgista kierrätystä ja suunniteltu minimoimaan päästöt ja pöly. Käytöstä poistuneet litiumakut murskataan ja erotetaan jakeiksi kuten metalleihin, muoveihin ja mustaksi massaksi. Musta massa toimitetaan Fortumin Harjavallan kierrätyslaitokseen, jonka hydrometallurgisessa prosessissa tuotetaan uusia kierrätettyjä raaka-aineita, joita voidaan käyttää uusissa akuissa. Perusmetallit, kuten kupari, alumiini ja rauta kiertävät Fortumin metallinjalostamossa uudeksi raaka-aineeksi.

"Ikaalisten uusi tehtaamme täydentää nykyistä kierrätystoimintaamme Suomessa ja antaa meille kapasiteetin kierrättää noin 3 000 tonnia käytöstä poistuneita akkuja vuodessa, mikä vastaa noin 10 000 sähköauton akkua", kertoo liiketoimintajohtaja Tero Holländer Fortumin akkuliiketoiminnasta.

"Akkujen mekaaninen kierrätys on erinomainen lisä Ikaalisten kierrätysosaamiselle ja yhteistyöllä saamme raaka-aineet tehokkaasti kierrätettyä Suomessa”, iloitsee Fortumin metallinkierrätysliiketoiminnasta vastaava Toni Ahtiainen.

Uuden kierrätyslaitoksen avaaminen tukee osaltaan Suomen kansallista akkustrategiaa, jonka yksi kulmakivistä on kestävä akkumateriaalien tuotanto ja kierrätys.