Jäädytysajo on aloitettu Oulujoella – Jäät edelleen heikkoja

30 marraskuu 2021, 09:00

Oulujoki Laukansaari

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 30.11.2021


Oulujoella on aloitettu jäädytysajo viime viikolla. Jäädytysajolla pyritään edesauttamaan yhtenäisen jääkannen syntyminen jokeen. Jääkansi estää jäähyytymän eli supon muodostumista.

Hyydettä alkaa muodostua helposti, jos jokiveden lämpötila on nollassa tai sen alapuolella ja joessa ei ole jääkantta. Lumisateella lumikiteet eivät tällöin sula osuessaan veteen, vaan jäätyvät. Sen jälkeen jäätyneet kiteet alkavat kiinnittyä toisiinsa muodostaen veteen jäähyytymää eli suppoa. Jäähyytymä tarttuu helposti kiinni ranta- ja pohjakiviin sekä vesivoimalaitosten metalliosiin estäen veden virtauksen ja nostaen vedenpintaa.

”Jäädytysajo aloitetaan, kun pakkasta on riittävästi jääkannen muodostumiseen ja vesi on riittävän kylmää. Jäädytysajo tarkoittaa tasaista, Oulujoella tyypillisesti noin 200–280 kuutiometriä sekunnissa, virtaamaa”, kertoo Oulujoen ja Hyrynsalmen reitin säännöstelystä vastaava Mikael Heikkilä Fortumilta.

Jäädytysajoa jatketaan, kunnes joessa on syntynyt kestävät ja riittävän peittävät yhtenäiset jääkannet. Jää voi joessa kuitenkin olla pitkään vaarallisen ohutta.
 

Vedenpinnat keskimääräisellä tasolla Oulujoen vesistöalueella

Oulujoen vesistöalueen säännösteltyjen järvien pinnat ovat lähellä viimeisen kymmenen vuoden keskiarvoja. Oulujärven pinnankorkeus on nyt NN+ 122,64 m, joka on viimeisen kymmenen vuoden keskiarvoa 9 senttimetriä korkeammalla. Hyrynsalmen reitillä Kiantajärven pinnankorkeus on NN+ 198,85 m, joka on kolme senttimetriä viimeisen kymmenen vuoden keskiarvoa matalammalla. Vuokkijärven pinnankorkeus on NN+ 188,54 m, joka on 24 senttimetriä keskimääräistä matalammalla.

Sotkamon reitillä Ontojärven pinnankorkeus on nyt NN+ 158,75 m, joka on 30 senttimetriä keskimääräistä matalammalla. Kiimasjärven pinnankorkeus on NN+ 137,73 m, joka on neljä senttimetriä keskimääräisen alapuolella ja Nuasjärven pinnankorkeus on NN+ 137,47 m, joka on 16 senttimetriä keskimääräisen alapuolella. Kiimas- ja Nuasjärville pyritään muodostamaan jääkansi nykyisille pinnankorkeuksille.
 

Aittokosken voimalaitoksella huoltotöitä

Viikolla 48 tehtävien huoltotöiden takia pinnankorkeudet Aittokosken voimalaitoksen yläpuolella voivat vaihdella tavanomaista enemmän. Aittokosken huoltotöiden takia myös Hyry-, Seiten- ja Ristijärven pinnat vaihtelevat normaalia enemmän. Tästä johtuen jäät voivat murtua ja vesi voi nousta jäiden päälle. Järvien jäät voivat olla pitkään vaarallisen ohuita.
 

Montan voimalaitoksella tulossa päivän kestävä keskeytys alkuvuodesta

Montan voimalaitoksella on suunnitteilla Carunan ja Fingridin sähkönsiirtoverkkojen muutostöitä alkuvuoden aikana. Työt aiheuttavat keskeytyksen Montan voimalaitoksen käyttöön, jonka vuoksi kaikki vedet ohjataan ohijuoksutuksina tulvaluukuista. Ohijuoksutukset aiheuttavat jäiden heikkenemistä ja veden nousua jään päälle Muhoslammella. Keskeytyksen on arvioitu kestävän yhden työpäivän ajan. Työt tehdään säävarauksella ja tarkempi ajankohta tiedotetaan lähempänä.

 

Fortum Oyj
ViestintäLisätietoja:

Mikael Heikkilä, Oulujoen ja Hyrynsalmen reitin säännöstely, Fortum, mikael [piste] heikkila [ät] fortum [piste] com, puh. 050 453 2857

Kimmo Keinänen, Kajaaninjoen ja Sotkamon järvien säännöstely, Kainuun Voima Oy, kimmo [piste] keinanen [ät] loiste [piste] fi, puh. 040 068 9280

Teemu Kerttula, Ontojoen- ja järven säännöstely, UPM, teemu [piste] kerttula [ät] upm [piste] com, puh. 040 180 1348

 

Hydro power

Uusiutuvaa ja joustavaa energiaa - tutustu vesivoimaan Fortumilla

Tutustu vesivoimaan Fortumilla