Fortumin kaukolämmön hinta nousee hyvin maltillisesti – investoinnit hiilineutraaliin tuotantoon vakauttaneet hintoja

Tyttö kotona

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 4.11.2021

Fortumin kaukolämmön hinta ensi vuoden alusta noudattaa reaalihintojen kehitystä aiempien vuosien tapaan. Energiamaksut nousevat maltillisesti, ja asuinrakennusten tehomaksut pysyvät ennallaan. Kaukolämmön hinnankorotus on keskimäärin kolme prosenttia. Vakaan hintakehityksen taustalla on jo vuonna 2014 aloitettu siirtymä kohti hiilineutraalia kaukolämmön tuotantoa.

Keskimääräinen hinnankorotus muodostuu inflaatiota noudattavien hinnantarkistusten lisäksi tehomaksujen nostosta niiden isojen yrityskiinteistöjen kohdalla, joille on varattu suuri tehokapasiteetti. Näin varmistetaan tehomaksujen jakautuminen vastaamaan oikeudenmukaisemmin todellisia kustannuksia. Tyypillisen kerrostaloyhtiön kaukolämmön hinta nousee alle inflaation eli noin 2,1 prosenttia ja omakotitaloasiakkaan 1,7 prosenttia.

Maltillinen hintakehitys perustuu vuodesta 2014 lähtien suunnitelmallisesti toteutettuun Espoo Clean Heat -hankkeeseen, jolla Fortumin lämmöntuotanto muutetaan hiilineutraaliksi kuluvan vuosikymmenen aikana. Tämä näkyy erityisesti uusiutuvan kaukolämmön EkoPlus-lisätuotteessa, jonka hinta laskee jo toistamiseen.

”Fortumin kaukolämmön tuotanto uudistuu jatkuvasti, ja nyt jo noin puolet siitä on hiilineutraalia. Vaikka kaukolämmön tuotantokustannukset ovat nousseet viimeisen vuoden aikana yli 20 prosenttia, muutospaine ei täysimääräisenä kohdistu asiakashintoihin. Päinvastoin, teknologiainvestoinnit hiilineutraaliuteen mahdollistavat hyvän kilpailukyvyn paitsi nyt myös jatkossa verrattuna vaihtoehtoisiin lämmöntuotantomuotoihin”, korostaa asiakkuusjohtaja Ulla Leppä Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta. Edellisen kerran hintoja nostettiin kaksi vuotta sitten.

Siirtyminen pois fossiilisesta lämmöntuotannosta pienentää CO2-päästömaksuja ja niistä syntyviä hinnankorotuspaineita myös tulevina vuosina, kun siirrytään yhä enemmän sähköpohjaiseen lämmöntuotantoon. Sitä ovat esimerkiksi kaukolämpöverkkoon liitetyt lämpöpumput ja suurten datakeskusten hukkalämmön kierrätys. Lämmönlähteiden hinnat, lämpöpumppujen verotus ja muu sääntely vaikuttaa tuotantokustannuksiin ja sitä kautta asiakashintoihin myös jatkossa.

Fortumin kaukolämpöpalvelun piirissä on noin 300 000 lämmönkäyttäjää Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa. Tarkemmat hintakirjeet ja laskelmat kustannuksista postitetaan asiakkaille viikolla 47.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Ulla Leppä, asiakkuusjohtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, ulla [piste] leppa [ät] fortum [piste] com, p. 040-521 4635

Kaukolämmön hinnastot:
Yritykset ja taloyhtiöt: www.fortum.fi/yrityshinta, ruotsiksi www.fortum.fi/sv/foretagspriser
Omakotitalot: www.fortum.fi/lampohinta, ruotsiksi www.fortum.fi/sv/varmepriser

Kaukolämmön hinta muodostuu energia- ja tehomaksusta. Energiamaksu perustuu mitattuun, asiakkaan käyttämän energian määrään (MWh) ja sisältää energiaveron. Sillä katetaan kaukolämmön tuotantokustannuksia, ja sen osuus on 50-75 prosenttia kokonaismaksusta. Tehomaksulla, joka perustuu mitattuun asiakkaan käyttämään lämmitystehoon (kW), katetaan jakeluverkoston ja tuotantolaitoksien huolto ja kunnostus.