Paikallistiedote

Fortumin akkumateriaalien kierrätyslaitoshanke etenee – uuden laitoksen peruskivi muurattiin

01 marraskuu 2021, 17:00

Fortumin uuden akkumateriaalien kierrätyslaitoksen peruskivi muurattiin 1.11.2021 juhlallisessa tilaisuudessa Harjavallassa, missä paikalla olivat kunniavieraina elinkeinoministeri Mika Lintilä, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo ja Harjavallan kaupunginjohtaja Hannu Kuusela.

Fortumin akkumateriaalien kierrätyslaitoksen peruskiven muuraustilaisuus

Litiumakut mahdollistavat sähköisen liikkumisen kasvun ja siirtymisen puhtaaseen energiaan. Akkujen kysynnän odotetaan kasvavan yli kymmenkertaisesti vuoteen 2030 mennessä, mikä lisää merkittävästi niiden tuotannossa käytettävien kriittisten metallien tarvetta. Fortumin uusi kierrätyslaitos Harjavallassa vastaa tähän kysyntään ja tulee kasvattamaan merkittävästi Fortumin hydrometallurgista kierrätyskapasiteettia ja mahdollistaa kestävien akkukemikaalien tuotannon.

Uudella laitoksella voidaan tehokkaasti kierrättää sähköautojen litiumakuissa käytettyjä arvokkaita metalleja sekä erilaisia akkujen valmistusketjussa syntyviä jätejakeita. Uuden laitoksen rakennustyöt ovat käynnissä ja sen on määrä valmistua vuoden 2023 alussa. Valmistuttuaan laitos tulee edustamaan uusinta teknologiaa sekä Fortumin osaamista akkumateriaalien kierrätyksessä.

”Tämä päivä on meille Fortumissa aivan erityinen. Muuraamme hetken kuluttua peruskiven laitokselle, joka ei edusta vain uutta liiketoimintamahdollisuutta yhtiöllemme, vaan on meille kaikille tärkeä askel kohti puhtaampaa tulevaisuutta,” totesi Markus Rauramo juhlapuheessaan.

Ministeri Mika Lintilä korosti puheessaan akkujen kiertotalouden merkitystä uuden liiketoiminnan mahdollistajana Suomen akkusektorille ja kiitteli Fortumin edelläkävijyyttä teolliseen mittakaavan soveltuvien kierrätysteknologioiden kehittämisessä. ”Kansallisen akkustrategian ytimessä on vastuullinen liiketoiminta ja kestävä kasvu. Fortumin Harjavaltaan nouseva akkumateriaalien kierrätyslaitos on tärkeä osa kestävän ja kasvavan akkualan rakentamista Suomeen ja koko Eurooppaan.”

Harjavaltaan rakentuva kierrätyslaitos on merkittävä investointi kestäviin tulevaisuuden ratkaisuihin. Rauramo arvioi puheessaan, että laitos on jopa kokoaan merkittävämpi investointi. Fortumin akkuliiketoiminnan johtaja Tero Holländer kiteytti työn uuden liiketoiminnan synnyttämiseksi olevan pitkä prosessi, joka vaatii näkemystä tulevasta, rohkeutta ja resursseja – mutta ennen kaikkea yhteistyötä. Vaikka uusi laitos on toiminnassa vasta reilun vuoden kuluttua, on investoinnin takana jo paljon työtä, josta kiitoksensa tilaisuudessa saivat niin Harjavallan kaupunki, Business Finland, työ- ja elinkeinoministeriö, yhteistyökumppanit kuin Fortumin akkuliiketoiminnan ryhmä.