"Ydinvoimaa tarvitaan tulevaisuudessakin"

07 lokakuu 2021, 10:00

Vihreiden kansanedustajasta Atte Harjanteesta tuli ydinvoiman kannattaja raa’an matematiikan kautta. Hän toivoo, että käytössä olevien ydinvoimalaitosten käyttöä jatketaan niin pitkään, kuin se on turvallista.

Atte Harjanne

Atte Harjanteen mukaan ilmastonmuutoksen hillintä, luontokadon pysäyttäminen ja globaalin köyhyyden torjunta edellyttävät, että meillä on käytössä riittävästi päästötöntä energiaa korvaamaan fossiiliset polttoaineet mahdollisimman pienellä ympäristön kuormituksella.

– Haitatonta energiantuotantomuotoa ei ole, mutta kun hyötyjä ja haittoja punnitaan, on ydinvoima hyvä, resurssitehokas ja turvallinen tapa tuottaa energiaa, hän tiivistää.

Miksi ydinvoimaa tarvittaisiin tulevaisuudessa?

– Ydinvoimalla on tuotettu sen historian aikana valtavasti päästötöntä energiaa, eikä ole mitään syytä rajata toimivaa keinoa pois. Tuuli- ja aurinkovoima ovat kehittyneet hienosti ja niiden rooli kasvaa koko ajan, mutta matalahko energiatiheys, vaihtelevuus ja varastoinnin tai säätövoiman tarve pysyvät haasteina.

– Ydinvoimaa tarvitaan tulevaisuudessakin kestävän uusiutuvan energian rinnalla osana energiapalettia – tai ainakaan sitä ei kannata erikseen keinovalikoimasta rajata pois, Harjanne sanoo.

Mikä vaikuttaa eniten ydinvoiman tulevaisuuteen?

– Ydinvoiman tulevaisuus riippuu nyt politiikasta. Jos ydinvoimainvestointeja ja -kehitystä rajoitetaan poliittisin päätöksin, yritysten on vaikea niitä tehdä. Valitettavasti EU:n energiapolitiikassa on selkeää vinoumaa ydinvoimaa vastaan, ja olisi ilmaston, luonnon ja Suomen etu että linjaa saataisiin fiksummaksi.

Millainen energiatulevaisuus mielestäsi on ilmastonmuutoksen näkökulmasta paras?

– Ilmastonmuutoksen näkökulmasta ratkaisevaa on se, että energiaa tuotetaan päästöttömästi. Lisäksi monien teollisuusprosessien – esimerkkinä vaikkapa teräksen tuotanto – päästöistä pääseminen edellyttää suuria määriä päästötöntä sähköä. Kaikki päästötön sähkö tulee siis varmasti tarpeeseen, ja tästä näkökulmasta onkin tärkeää, että käytössä olevien ydinvoimalaitosten käyttöä jatketaan niin pitkään, kuin se on turvallista.

"Ydinvoima on hyvä, resurssitehokas ja turvallinen tapa tuottaa energiaa."

Kansanedustaja Atte Harjanne

KUKA?

Atte Harjanne on 37-vuotias vihreiden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä. Ennen eduskuntaan nousemista hän tutki työkseen
ilmastonmuutoksen taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia Ilmatieteen laitoksella. Atte Harjanne on valmistunut diplomiinsinööriksi Aaltoyliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta. Väitöskirja Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun on työn alla.