Sodankylässä suojeltiin Mukkavaaran aarniometsä - Fortum mukana tukemassa hankintaa Vihreä-asiakkaiden ansiosta

mukkavaaran suojeltu metsä fortum

Me Fortumilla uskomme vastuullisuuteen ja konkreettisiin tekoihin ympäristön puolesta. Yritysasiakkaanamme voit valita sähkösopimukseesi Vihreä-palvelun, jonka avulla tuotat yrityksesi palvelut ja tuotteet 100 % uusiutuvalla energialla. Uusiutuvan, alkuperäsertifioidun sähkön lisäksi tuet kanssamme suomalaisten ikimetsien suojelua, sillä käytämme osan palvelun tuomasta tuotosta Luonnonperintösäätiön suojelukohteiden hankinnan tukemiseen. Tänä vuonna tukemme kohdistui Sodankylässä sijaitsevan Mukkavaaran (pohjoissaameksi Mohkkevárri) metsän hankintaan.

Arvokas aarniometsä Sompion luonnonpuiston kupeessa

Luonnonperintösäätiö osti toukokuun alussa Mukkavaaran vanhan metsän Sodankylän Vuotsosta. Yhteensä 88 hehtaarin laajuinen alue koostuu kahdesta palstasta, joista suurempi, noin 67 hehtaarin alue, rajoittuu suoraan vuonna 1956 perustettuun Sompion luonnonpuistoon. Mukkavaaran metsästä on matkaa Tankavaaran kultakylään seitsemän kilometriä ja Urho Kekkosen kansallispuistoon kolme kilometriä.

”Mukkavaaran vanhan metsän ja Sompion luonnonpuiston välistä rajaa ei voi erottaa ilmakuvasta eikä maastossakaan, sillä metsä on molemmin puolin yhtä vanhaa ja luonnontilaista”, kommentoi Luonnonperintösäätiön suojeluasiantuntija Ari-Pekka Auvinen. Metsän puuston keski-iäksi onkin monin paikoin arvioitu 200 vuotta, mutta todellisuudessa merkittävä osa puista on huomattavasti tätä vanhempia, useat todennäköisesti neljänsadan vuoden rajapyykin ohittaneita.

Mukkavaaran tulevan suojelualueen pohjoisosa on määritelty Marylandin yliopiston, Greenpeacen, Maailman luonnonvarainstituutin (WRI) ja Transparent Worldin johtamassa kansainvälisessä hankkeessa osaksi maapallon koskemattomia luonnonmetsämaisemia (Intact Forest Landscapes).

Vihreät arvot yhä tärkeämpi osa yritysten toimintaa

Yhä useampi yritys haluaa tehdä ympäristöystävällisiä valintoja toiminnassaan, ja tämä näkyy konkreettisesti myös vihreää sähköä valitsevien yritysten määrän kasvussa. ”Voin ylpeänä kertoa, että Vihreä-asiakkaidemme ansiosta olemme onnistuneet kasvattamaan tukemme Luonnonperintösäätiölle lähes kaksinkertaiseksi viime vuoteen verrattuna. Tämä on selvä osoitus vastuullisuuden kasvavasta merkityksestä suomalaisissa yrityksissä”, Fortumin myyntijohtaja Aleksi Nordlund kommentoi.

Mukkavaaran vanha metsä on jo toinen suojelukohde, jonka hankintaa Fortum on ollut tukemassa. Viime vuonna suojelun piiriin pääsi Suden metsä Pirkanmaalla. ”On tärkeää, että yritykset ovat mukana tukemassa Luonnonperintösäätiön toimintaa ja sen kautta suomalaisten metsien suojelua. Se mahdollistaa upeiden ja arvokkaiden luonnonalueiden pelastamisen. Hakkuu olisi ollut Mukkavaaran kohdalla hyvin todennäköinen toinen vaihtoehto”, kommentoi Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.


Vuonna 1995 perustettu Luonnonperintösäätiö suojelee Suomen luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää. Säätiö hankkii omistukseensa luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen. Lue Luonnonperintösäätiön tiedote Mukkavaaran metsästä.

Fortum Vihreä -palvelu