Oulujoen vesistön säännösteltyjen järvien pinnankorkeudet ovat lähteneet nousuun

01 syyskuu 2021, 09:45

Oulujoen vesistö Torvenkoski

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 1.9.2021
 

Harvinaisen kuuman ja kuivan kesä-heinäkuun jälkeen elokuu on ollut tavanomaista viileämpi ja sateisempi. Elokuun alkupuoliskon sademäärä Oulujoen vesistöalueella oli 86 mm, joka on 120 prosenttia keskimääräistä suurempi. Tavanomaista suurempien sateiden myötä tulovirtaamat säännösteltyihin järviin ovat lähteneet nousuun ja ovat tällä hetkellä tavanomaista suuremmat. Kuumasta ja kuivasta kesästä huolimatta Oulujoen vesistöalueen säännösteltyjen järvien virkistyskäytön tavoitetasojen alarajoja ei alitettu.

Oulujoen vesistöalueella säännösteltyjen järvien pinnat ovat suurista tulovirtaamista johtuen lähteneet elokuun aikana nousuun. Oulujärven pinnankorkeus on nyt NN+ 122,64 m, joka on viimeisen kymmenen vuoden keskiarvon tasolla. Hyrynsalmen reitillä Kiantajärven pinnankorkeus on NN+ 198,86 m, joka on 15 senttimetriä viimeisen kymmenen vuoden keskiarvoa korkeammalla. Vuokkijärven pinnankorkeus on NN+ 188,59 m, joka on kahdeksan senttimetriä keskimääräistä matalammalla.

Myös Sotkamon reitillä ollaan lähellä viimeisen kymmenen vuoden keskimääräisiä pinnankorkeuksia. Ontojärven pinnankorkeus on nyt NN+ 158,45 m, joka on 15 senttimetriä keskimääräistä matalammalla. Kiimasjärven pinnankorkeus on NN+ 137,61 m joka on kaksi senttimetriä keskimääräisen yläpuolella ja Nuasjärven pinnankorkeus on NN+ 137,47 m, joka on kaksi senttimetriä keskimääräisen alapuolella.

"Oulujoen virtaamien ennustetaan olevan syys- ja lokakuussa hieman keskimääräistä korkeampia. Tulovirtaama Oulujärveen on ennusteiden mukaan samalla jaksolla hieman normaalia suurempaa ollen noin 200-250 kuutiota", kertoo Oulujoen ja Hyrynsalmen reitin säännöstelystä vastaava Mikael Heikkilä Fortumilta.
 

Jatkamme investointejamme vesivoimaan – meneillään olevat peruskorjaukset

Fortumin Oulujoen vesistön voimalaitosten peruskorjaustyöt jatkuvat Utasen vesivoimalaitoksella. Utasen 2. koneiston seisokin arvioidaan kestävän lokakuun loppupuolelle saakka. Peruskorjauksella ei ole merkittäviä vaikutuksia Oulujoen virtaamiin.

Fortumin Pällin vesivoimalaitoksen sillan peruskorjaus käynnistyi huhtikuussa Fortumin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen yhteishankkeena. Pällin yläaltaan pinnankorkeutta pidetään noin 4 viikon ajan hieman tavanomaista matalammalla tasolla vesirajassa tehtävien korjaustoimenpiteiden takia. Pällin silta on suljettu kaikelta liikenteeltä 20.10.2021 saakka.

Fortumin Nuojuan vesivoimalaitoksella lasketaan tilapäisesti Oulujoen pintaa välillä Nuojua-Jylhämä. Vedenpintaa lasketaan enimmillään noin 0,7 m normaalista tasostaan Nuojuan vesivoimalaitoksella tehtävien kunnossapitotoimien turvallisuuden takaamiseksi. Vedenpintaa aletaan laskemaan maanantaina 6.9.2021 ja vedenpinta on normaalia alempana viikon ajan. Nuojuan voimalaitoksen kohdalla tiellä on hetkittäin toinen ajokaista suljettu nostotöiden takia.

 

Fortum Oyj
Viestintä

 

Lisätietoja:

Mikael Heikkilä, Oulujoen ja Hyrynsalmen reitin säännöstely, Fortum, mikael [piste] heikkila [ät] fortum [piste] com, puh. 050 453 2857

Kimmo Keinänen, Kajaaninjoen ja Sotkamon järvien säännöstely, Kainuun Voima Oy, kimmo [piste] keinanen [ät] loiste [piste] fi, puh. 040 068 9280

Teemu Kerttula, Ontojoen- ja järven säännöstely, UPM, teemu [piste] kerttula [ät] upm [piste] com, puh. 040 180 1348

 

Hydro power

Uusiutuvaa ja joustavaa energiaa - tutustu vesivoimaan Fortumilla

Tutustu vesivoimaan Fortumilla