Fortum, Advian ja GridJet havaitsevat kaukolämpövuotoja tekoälyn avulla

Fortumin tavoitteena on hiilineutraali kaukolämpö Espoossa 2020-luvun aikana. Se edellyttää tuotannon päästöjen voimakasta vähentämistä, missä tärkeä tekijä on kaukolämpöverkon vesivuotojen vähentäminen.

Matinkylä ilmakuva

Fortum on yhdessä suomalaisten Advianin ja GridJetin kanssa käynnistänyt projektin vuotojen nopeampaan ja tarkempaan havaitsemiseen. Projektin aikana analytiikkaan erikoistunut Advian kehittää tekoälyä ja paikkatietoanalytiikkaa, ja GridJet puolestaan tarjoaa helikoptereista käsin toteutettavaa lämpökuvauspalvelua.

Fortum on käyttänyt useiden vuosien ajan helikoptereita lämpökuvauksiin, joilla havaitaan maanalaisen kaukolämmön vuotoja. Pienet vuodot voidaan havaita erityisesti keväällä ja syksyllä lämpimien vuotojen ja viileämmän ympäristön lämpötilaerojen vuoksi. Uuden projektin tavoite on käyttää tekoälyä kaikkien kerättyjen lämpökameratietojen käsittelyyn ja analysointiin, mikä auttaa löytämään enemmän vuotoja aikaisemmin ja tarkemmin.

”Vuotojen havaitseminen ja ennustaminen ajoissa on välttämätön askel kaukolämpöjärjestelmän optimointiin”, sanoo Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan käyttöpäällikkö Ari Anttila. "Ammattitaitoiset ja pystyvät kumppanit kuten Advian ja GridJet auttavat tarjoamaan asiakkaillemme nykyaikaisen, dataan perustuvan ja hiilineutraalin kaukolämmön jo 2020-luvulla."

Advian kehittää lämpödatan käsittelyä koko kaukolämpöalueen lämpökartan muodostamiseksi. Lisäksi yhtiö käyttää tekoälyä ja konenäköä erottamaan kaukolämmön vuodot muista kaupungeissa esiintyvistä normaaleista lämpötilailmiöistä kuten lämpimistä autoista tai ilmanpoistoputkista.

GridJet on kehittänyt lentomenetelmiä kaukolämpöverkkojen tehokkaaseen lämpökuvaukseen. GridJet kehittää yhteistyössä Advianin kanssa tarvittavia laitteita helikoptereille, jotta niillä voidaan ottaa tuhansia lämpökuvia ja mahdollistaa saumaton tietojenkäsittely pilvessä.

Lisätietoja:

Ari Anttila, käyttöpäällikkö, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, ari [piste] anttila [ät] fortum [piste] com
Christoffer Winquist, Advian Oy, christoffer [piste] winquist [ät] advian [piste] fi
Ville Leino, GridJet Oy, ville [piste] leino [ät] gridjet [piste] fi