Fortumin Montan kalojen ylisiirtolaitteen muutostyöt jatkuvat

25 elokuu 2021, 09:00

Fortum Montta

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 25.8.2021


Montan kalojen ylisiirtolaite otetaan jälleen käyttöön elokuussa viikolla 34, kun muutostyöt ovat valmistuneet. Montan ylisiirtolaite auttaa keräämään arvokasta tietoa vaelluskalojen liikkumisesta rakennetuissa vesistöissä sekä selvittämään Oulujoen potentiaalia luontaisen vaelluskalakannan kehittymisen suhteen.

Neljä vuotta sitten aloitettu ylisiirtolaitteen kehitystyö jatkuu. Fortum on päättänyt toteuttaa Montan ylisiirtolaitteelle ison muutostyön, jonka tarkoituksena on helpottaa laitteen operointia ja parantaa tuloksia. Vuoden 2021 aikana ylisiirtolaitteen keräilyaltaita pienennetään ja suuaukkojen säätöluukkuja parannetaan.

”Keräilyaltaita pienentämällä altaiden nosto helpottuu, kalojen karkaaminen estyy ja työturvallisuus paranee. Säätöluukkujen parantamisen jälkeen laite pystyy luomaan houkutusvirtaamaan myös silloin, kun Montan voimalaitoksen alavedenkorkeus on korkeimmillaan”, Fortumin ympäristöasiantuntija Katri Hämäläinen kertoo.
 

Montan kalojen ylisiirtolaitteen jatkuva kehittäminen tuottaa tulosta

Viime vuonna elokuusta lokakuun loppuun käytössä olleelta laitteelta päästiin tekemään meritaimenien ja -lohien ylisiirtoja niiden lisääntymisalueille. Laitteella saatiin kiinni kauden aikana 63 merilohta, seitsemän meritaimenta ja viisi kirjolohta, eli pyyntitulos parantui selvästi aiemmista vuosista. Pyyntikauden aikana toteutettiin kaksi ylisiirtoa, joissa yhteensä siirrettiin kolme meritaimenemoa, kolme meritaimenkoirasta, kuusi lohiemoa ja kaksitoista koiraslohta. Oulujokeen nousevista kaloista noin 20 % on emokaloja, mikä vaikuttaa ratkaisevasti ylisiirrettävien kalojen määrään.

Vuonna 2022 ylisiirtolaitteelle toteutetaan kiinteät nostolaitteet. Kiinteiden nostolaitteiden myötä altaat saadaan nostettua tarvittaessa päivittäin ja näin varmistetaan laitteeseen nousseiden kalojen kiinniotto.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt luvan siirtää Montan ylisiirtolaitteella kiinniotettuja kaloja Oulujoen sivujokiin Utos- ja Kutujokeen. Merilohien ja -taimenien ylisiirtolupa on voimassa vuosina 2020–2024. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto antoi kesäkuun lopussa ylisiirtoluvanmuutospäätöksen, jonka perusteella lohien ylisiirrot saa aloittaa tänä vuonna vasta 1.9.2021. Taimenia saa ylisiirtää koko vuoden ajan.

Fortum on sitoutunut useisiin ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin, jotka sisältävät tavoitteen toteuttaa konsernitasolla luonnon monimuotoisuutta edistäviä merkittäviä vapaaehtoisia toimenpiteitä. Montan kalojen ylisiirtolaitteen käytettävyyden ja tuloksellisuuden edistämiseen tähtäävät muutostyöt on yksi näistä vapaaehtoisista luonnon monimuotoisuutta edistävistä toimenpiteistä.
 

Fortum Oyj
Viestintä
 

Lisätietoja:

Katri Hämäläinen, ympäristöasiantuntija, katri [piste] hamalainen [ät] fortum [piste] com, puh. 040 162 3901

www.fortum.fi/mukana-kalan-vaelluksella
www.fortum.fi/kalojen-kiinniottolaite
www.fortum.fi/media/2021/01/montan-kalojen-ylisiirtolaitteen-jatkuva-kehittaminen-tuottaa-tulosta

Hydro power

Uusiutuvaa ja joustavaa energiaa - tutustu vesivoimaan Fortumilla