Uudistettu jätelaki astunut voimaan

22 heinäkuu 2021, 12:11

Pitkään työn alla ollut jätelain uudistus on astunut voimaan 19.7.2021. Jätelain uudistus pyrkii vauhdittamaan kierrätystä ja kiertotaloutta lisäämällä velvoitteita erilliskeräykseen ja jätteiden tehokkaampaan kierrätykseen. Erilliskeräyksellä pyritään nostamaan yhdyskuntajätteen kierrätysastetta 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä ja 65 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä.

Puunlatvat taivasta vasten

Mitä jätelain uudistus tarkoittaa yrityksille?
Toiminnanharjoittajille jätelain uudistus tarkoittaa uusia kirjanpito-, raportointi- ja ilmoitusvelvollisuuksia. Tämä näkyy esimerkiksi vaarallisten ja eräiden muiden jätteiden kulun seurannan ja siirtoasiakirjojen sähköistämisessä.

Pakkausmateriaalien jätehuollosta vastaavat tuottajayhteisöt yhdistyvät ”supertuottajayhteisöksi”, joka huolehtii jatkossa pakkausten tuottajien velvoitteista ja tuotteiden jätehuollosta. Kierrätys- ja jätehuoltokustannukset katetaan perimällä tuottajavastuumaksuja, jotka porrastetaan pakkausmateriaalien kierrätettävyyden, korjattavuuden, päivitettävyyden sekä uudelleenkäytettävyyden mukaan. Pakkausten tuottajat vastaavat yhdessä kuntien kanssa pakkausjätteen erilliskeräyksestä. Sen lisäksi pakkausten tuottajilla on vastuu järjestää alueellisia vastaanottopaikkoja pakkausjätteelle.

Lainsäädäntöuudistukseen liittyviä jätealan asetuksia käsitellään yhä lausuntokierroksella. Erilliskeräysvelvoitteet on tarkoitettu tulemaan voimaan asteittain heinäkuun 2022 ja heinäkuun 2024 välillä.

Fortum Recycling & Waste neuvoo ja auttaa asiakkaitaan uudistuneen jätelain tuomissa muutoksissa!

Lisätietoja: Ympäristöministeriön tiedote 15.7.2021

Customer service

Asiakaspalvelu | Kierrätys- ja jätehuoltopalvelut

+358 10 755 1625*

Asiakaspalvelumme palvelee sopimusasiakkaitamme ma-to klo 7.00–16.00 ja pe 8.30–16.00

*Puheluhinnat: 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti (sis. alv 24 %)