Fortumin hiilen energiakäyttöä korvaaville hankkeille työ- ja elinkeinoministeriön investointitukea

Fortum luopuu hiilen käytöstä Suomen kaukolämmöntuotannossa viimeistään vuonna 2025 ja muuttaa tuotannon hiilineutraaliksi 2020-luvun aikana. TEM on myöntänyt investointitukea kahdelle Fortumin hankkeelle, jotka edistävät hiilestä luopumista nopeutetulla aikataululla ottamalla käyttöön muuhun kuin polttoon perustuvia teknologioita.

Saaristo

FORTUM OYJ LIIKETOIMINTAUUTINEN 5.7.2021

Yksi nopeimmista ja tehokkaimmista tavoista saavuttaa hiilineutraalisuus Suomessa on kehittää ison mittakaavan ratkaisuja, jotka ovat mahdollisia kaukolämpöjärjestelmässä. Tuetuissa hankkeissa aiotaan korvata hiiltä hukkalämmöllä ja ilmasta talteen otettavalla energialla hyödyntämällä teollisen koon lämpöpumppulaitoksia.

Fortum edistää yhdessä Espoon kaupungin ja Kirkkonummen kunnan kanssa hanketta, jolla pyritään saamaan isoja datakeskuksia kaukolämpöverkon alueelle hukkalämmön talteenottoa varten. Konsepti on mittakaavassaan ja vastaavissa olosuhteissa kansainvälisestikin merkittävä. Jo yhden noin 100 megawatin datakeskuksen hukkalämmöllä voitaisiin kattaa jopa 35 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämpöverkon lämmöntarpeesta. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa aiotaan rakentaa yhteensä noin 60 megawatin lämpöpumppulaitokset lämmön talteenottoa varten. TEM on tukenut hanketta enintään 8 234 000 eurolla.

Lisäksi Fortum suunnittelee teollisen mittakaavan ilma-vesilämpöpumppulaitokseen perustuvaa alue-energiaratkaisua Keran kaupunginosaan yhdessä Espoon kaupungin ja muiden alueen toimijoiden kanssa. Keraan kehitetty konsepti auttaa muuttamaan kokonaisen kaupunginosan hiilineutraaliksi. Sitä voidaan myös monistaa muualle Espooseen ja jopa Eurooppaan. Hankkeella toteutettava noin 20 megawatin ilma-vesilämpöpumppulaitos yhdistetään alueen matalalämpöverkkoon ja Espoon kaukolämpöverkkoon. Laitos vähentäisi kivihiilen käyttöä Suomenojan tuotantolaitoksella vuosittain 106 gigawattituntia. TEM on tukenut hanketta enintään 6 196 000 eurolla.

Investointituki maksetaan hakemuksesta jälkikäteen hankkeen edistymisen ja toteutuneiden, maksettujen kustannusten perusteella.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:

Datakeskushanke: Heikki Keskiväli, strategiajohtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, heikki.keskiväli [ät] fortum [piste] com, p. 040-563 7308

Keran alue-energiaratkaisu: Thomas Ekholm, New Solutions -yksikön johtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, thomas [piste] ekholm [ät] fortum [piste] com, p. 040-828 0777

www.fortum.com/datakeskushanke
https://www.fortum.fi/media/2021/06/fortum-suunnittelee-espoon-keraan-ainutlaatuista-alueellista-energiaratkaisua-josta-toivotaan-kansainvalista-konseptia
https://tem.fi/-/kivihiilen-energiakayttoa-korvaaviin-hankkeisiin-22-8-miljoonaa-euroa