Mitä naapurisi googlaa? Suosituimmat haut lämmittävät espoolaiskoteja ja kaikuvat nyt myös kaukolämpöputkista

Seuraavien viikkojen ajan Espoossa voi kuulla pääkaupunkiseudun suosituimpia hakutermejä robottiäänen lukemana. Verkkohaut tuottavat hukkalämpöä, joka lämmittää espoolaisia.

Espoo keskuspuisto kaukolämmön tuuletusputki

Totuuden torvet -ääniteos kaikuu kaukolämmön tuuletusputkista ja havainnollistaa hukkalämmön merkitystä lämmityksen päästöjen vähentämisessä. Hakusanat voivat nimittäin joskus paitsi kuumottaa korvia, myös lämmittää espoolaisia kaukolämpöverkon välityksellä.

Pelaaminen, videoiden katselu ja muu päätelaitteiden käyttö työllistää datakeskusten palvelinsaleja. Salien laitteet tuottavat valtavasti lämpöä, joka voidaan ottaa talteen ja ohjata hyötykäyttöön. Googlaamalla espoolaiset siis lämmittävät kaukolämpöverkkoon jo nyt liitettyjen pienempien datakeskusten ansiosta muun muassa suihkuvettä, koteja ja yritystiloja kaukolämpöverkon alueella. Alueelle kaavaillaan myös uusia isoja datakeskushankkeita.

“Kehä III:n varrelle Hepokorvenkallioon ja Kolabackeniin kaavailtavien datakeskusten hukkalämmön talteenottohanke on mittakaavassaan suurin paitsi koko Suomessa myös maailmalla. Onnistuessaan niiden ilmastohyöty on merkittävä, sillä palvelinkeskusten tuottaman hiilidioksidivapaan hukkalämmön ennustetaan kattavan jopa yli puolet Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueen asukkaiden kaukolämmöntarpeesta”, kertoo johtaja Ilkka Toijala, Fortumin Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

“Esimerkiksi viiden minuutin suihkun lämmittämiseksi tarvitaan noin 3850 googlausta. Luku on pieni, sillä pelkästään huhtikuun 2021 aikana top 25 hakusanoja googlattiin Uudellamaalla noin 67 miljoonaa kertaa. Viiden minuutin suihkuja tällä määrällä voitaisiin lämmittää yli 17 400.”

Leppävaaran, Espoon Keskuspuiston, Tapiolan ja Suomenojan kaukolämpöverkon tuuletusputket voivat olla osalle tuttuja entuudestaan. Viime talvena espoolaiset pääsivät putkien välityksellä kuuntelemaan kaukolämpöverkon alueella olevien kotien arkisia keskusteluja. Puhuvista putkista kuuluneet hauskat arkielämän tilanteet ilahduttivat ohikulkijoita ja herättivät laajalti kiinnostusta.

Totuuden torvet -ääniteos osana laajempaa Espoo Clean Heat -hanketta

Totuuden torvet -ääniteos on osa Espoo Clean Heat -hankkeen viestintää. Hankkeen tavoitteena on hiilineutraali kaukolämmöntuotanto Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella toimivassa kaukolämpöverkossa 2020-luvun aikana.

Tavoitteen saavuttamisessa Espoon Hepokorpeen ja Kirkkonummen Kolabackeniin kaavaillut datakeskukset ovat merkittävässä roolissa. Niiden tuottama hukkalämpö korvaisi Suomenojan viimeisen hiiliyksikön ja jopa yli puolet alueen asukkaiden kaukolämmön tarpeesta. Jo yhden datakeskuksen avulla hiilidioksidipäästöt vähenisivät yli 400 000 tonnia vuodessa, mikä tarkoittaa käytännössä yli 200 000 henkilöauton vuosipäästöjä*.

Positiivisten ilmastovaikutusten lisäksi miljardiluokan datakeskusinvestointi synnyttää myös työpaikkoja ja koulutusmahdollisuuksia. Jo yksi 100 megawatin datakeskus työllistäisi suoraan noin 100-300 henkilöä ja välillisesti moninkertaisesti enemmän.

*120g/km, 15000m vuodessa

Lue lisää ja katso Totuuden Torvien sijainnit: www.fortum.fi/totuudentorvet
Lataa kuvia ja ääniraitanäyte täältä.

Lisätietoja:

Minna Robertson
Viestintäpäällikkö, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum
minna [piste] robertson [ät] fortum [piste] com
040 510 2382

Ilkka Toijala
Johtaja, lämmöntalteenotto, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum
ilkka [piste] toijala [ät] fortum [piste] com
040 820 2336

Totuuden Torvet -kampanja on osa Espoo Clean Heat -projektia, jonka tarkoitus on luopua kivihiilestä Espoon kaukolämmön tuotannossa vuoteen 2025 mennessä. Fortum ja Espoon kaupunki ovat sitoutuneet hiilineutraalin kaukolämmön tuotantoon Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella 2020-luvun aikana. Kivihiilestä luopuminen ja kaukolämmön muuttaminen hiilineutraaliksi on Espoon merkittävin ilmastoteko.