Fortum ei aio rakentaa Ämmässuon energiantuotantolaitosta, keskittyy sähköpohjaiseen lämmöntuotantoon

Espoo Leppävaara

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 21.6.2021

Tulevaisuuden energiajärjestelmä perustuu kasvavassa määrin sähköön. Sen mukaisesti Fortum luopuu suunnitelmista rakentaa bio- ja kierrätyspolttoaineita hyödyntävä energiantuotantolaitos Ämmässuon Ekoteollisuuskeskuksen alueelle. Polttavaan teknologiaan perustuvan energiantuotannon sijaan Espoon kaukolämpöverkon alueen lämmitys muutetaan hiilineutraaliksi sähköön ja lämpöpumppuihin perustuvilla ratkaisuilla kuten datakeskusten ja teollisuuden hukkalämpöjen hyödyntämisellä.

Samassa yhteydessä Helsingin seudun ympäristöpalvelut Oy:ltä (HSY) vuokratun Ämmässuon tontin vuokrasopimus lakkautetaan. Hankkeen aiesopimus allekirjoitettiin vuonna 2017.

”Olemme edistäneet uusien teknologioiden käyttöönottoa hyvin nopealla aikataululla, eikä polttavaan teknologiaan perustuvia uusia kaukolämpöyksiköitä enää rakenneta. Koska modernit lämmitysratkaisut edellyttävät muun muassa riittävää sähkön saatavuutta ja tontin kokoa, tuotantoa ei voida sijoittaa Ämmässuolle. Sen sijaan rakennamme ja suunnittelemme parhaillaan ilmastoystävällistä ja asiakkaille kustannustehokasta tuotantoa lähemmäs kaukolämpöverkostoa”, kertoo Fortumin Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan johtaja Timo Piispa.

Päästötön kaukolämpö on osa Espoo Clean Heat -ohjelmaa, jolla Fortum muuttaa Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueen kaukolämmön täysin hiilettömäksi viimeistään vuonna 2025 ja hiilineutraaliksi ennen vuotta 2030. Uuden sukupolven kaukolämpö perustuu erityisesti hukkalämpöjen kierrättämiseen uusiutuvalla sähköllä. Tekoäly optimoi koko kaukolämpöjärjestelmän toimintaa.

Espoo Clean Heat ja siihen liittyvä aikaistettu hiilestä luopuminen on Espoon merkittävin nopeasti saavutettava ilmastoteko.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Timo Piispa, johtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, puh. 050 453 2758, timo [piste] piispa [ät] fortum [piste] com

www.espoocleanheat.fi