Ilmastohaaste ei ole poistunut koronan myötä

27 toukokuu 2021, 10:00

Nordic-nature

Viimeisen vuoden aikana me kaikki olemme varmasti kokeneet poikkeusolot jollain tavoin. Monia yhteiskunnan toimintoja on rajoitettu tai ajettu alas, lentoja peruttu ja ihmiset siirtyneet mahdollisuuksien mukaan etätöihin.

Koronapandemian aikana päästöt ovat hetkellisesti vähentyneet, mutta lyhytaikaisen muutoksen sijaan ilmastonmuutoksen hillintä vaatii pitkäjänteisiä tekoja kaikilla aloilla, ei vain energiasektorilla.

Saavuttaaksemme ilmastotavoitteet tarvitsemme hiilidioksidipäästöttömien energialähteiden lisäksi enenevässä määrin puhdasta vetyä, energiavarastoja ja muita joustavia ratkaisuja.

"Toivottavasti pian voimme kertoa ydinvoiman saaneen viherleiman."

Ydinvoima on Fortumin joulukuussa päivitetyn strategian ytimessä. Yhdessä Uniperin kanssa olemme nyt Euroopan kolmanneksi suurin ydinvoimayhtiö.

Ydinvoima tarjoaa volyymiltaan ennakoitavaa puhdasta energiaa, joka on avainasemassa myös vähennettäessä muiden toimialojen päästöjä. Päästöjen vähentäminen perustuu sähkön käytön lisäämiseen lämmityksessä, teollisuudessa ja liikenteessä.

Puhdasta energiaa tarvitaan myös vedyn valmistamiseen. Ilmastotavoitteiden kannalta on tärkeää, että myös ydinvoima sisällytetään kestävän rahoituksen säädöksiin muiden vähähiilisten ratkaisujen rinnalle. Tätä tukee EU-komission tieteellisen asiantuntijaryhmän, tutkimuskeskus Joint Research Centre (JRC) valmistunut arvio, jonka mukaan ydinvoimalla tuotetun sähkön elinkaaren aikaiset ilmastopäästöt ovat verrattavissa vesi- ja tuulivoiman päästöihin.

Tällä hetkellä kaksi asiantuntijatoimikuntaa arvioi JRC:n raporttia. Niiden arvioidaan valmistuvan kesän 2021 aikana. Toivottavasti seuraavassa lehdessä voimme kertoa ydinvoiman saaneen viherleiman.

 

Pia Fast

Viestintäpäällikkö, Ydinvoima

Puhelin: 040 147 8752
pia [piste] fast [ät] fortum [piste] com