Fortumin kaukolämpöjärjestelmän ohjausta automatisoidaan Valmetin ratkaisuilla osana digitalisointihanketta

Valmet toimittaa automaatiojärjestelmän Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnalle. Valmetin kehittyneen teknologian avulla pystytään paremmin hallitsemaan, kehittämään ja optimoimaan Fortumin Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella toimivaa kaukolämpöjärjestelmää, mikä lisää ohjauksen joustavuutta ja alentaa hiilidioksidipäästöjä.

”Tavoitteemme on nostaa kaukolämpöjärjestelmän automaatioastetta eli automatisoida laitosten ja verkon ohjausta. Tulevaisuudessa kaukolämmön tuotannon ja kysynnän tasapainottaminen on entistä monimutkaisempaa, joten tarvitsemme automaatiota ohjaamaan järjestelmää”, sanoo kehityspäällikkö Lauri-Juhani Heino Fortumilta.

Fortum kehittää alaa uudistavia digitaalisia ratkaisuja, jotta kaukolämpöasiakkaat voivat lämmittää kiinteistönsä hiilineutraalisti 2020-luvulla. Keskitetyn kivihiilen polton sijaan puhdas lämpö saadaan useasta pienemmästä, hajautetusta lämmönlähteestä, säädata on yhä tarkempaa ja kiinteistöt tunnetaan jopa yksittäisten rakennusten tarkkuudella. Muuttujien määrä kasvaa niin suureksi, että järjestelmän hallinta on rakennettava uudestaan.

”Valmetin tekninen ratkaisu tukee erittäin hyvin Fortumin liiketoimintaan ja dekarbonisaatioon liittyviä tavoitteita, sillä se tarjoaa oikeat työkalut kaukolämpöverkon parempaan hallintaan”, sanoo myyntipäällikkö Tom Bäckman Valmetin Automaatio-liiketoiminnasta.

Automaatiotoimitus luovutetaan maaliskuun 2022 lopulla.

Teknistä tietoa

Valmetin avaimet käteen -toimitus sisältää Valmet DNA User Interface (DNA UI) -käyttöjärjestelmän Fortumin Suomenojan voimalaitokselle, jota jo ohjataan Valmet DNA -teknologialla. Lisäksi Valmet toimittaa virtuaaliset palvelimet Fortumin Keilalahden palvelintilaan ja vastaa asennuksesta ja käyntiinajosta.

Valmet DNA UI -käyttöliittymä mahdollistaa näytettävän tiedon räätälöinnin eri käyttäjien ja käyttäjäryhmien tarpeiden pohjalta. Uusimpiin teknologioihin pohjautuva käyttöliittymä sisältää vahvasti suojatun tiedonsiirron, jonka avulla laitoksen järjestelmään voidaan kytkeytyä turvallisesti ajasta ja paikasta riippumatta.

Lue lisää digitalisaatiohankkeesta

Lisätietoja:

Viki Kaasinen, kehitysjohtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, viki [piste] kaasinen [ät] fortum [piste] com

Lauri-Juhani Heino, kehityspäällikkö, Fortum eNext, lauri-juhani [piste] heino [ät] fortum [piste] com