ET: Suomen lämpöyhtiöt leikkaavat päästöjä jopa 80 prosenttia vuosina 2017-2030 – vauhti nopeampaa kuin viime vuonna arvioitiin

Suomenojan voimalaitos

Tuoreen energia-alan vähähiilisyystiekartan päivityksen mukaan Suomen kaukolämmön päästöt tulevat putoamaan noin 80 prosenttia vuosien 2017 ja 2030 välillä. Muutos perustuu päästöllisten polttoaineiden korvaamiseen uusiutuvalla ja ei-polttavalla tuotannolla. Päästöt vähenevät erityisen nopeasti vuosina 2021–2024. Vain vajaa vuosi sitten valmistuneen edellisen tiekartan mukaan vuoden 2030 päästöt arvioitiin tasan kaksi kertaa korkeammiksi ja arvio päästövähenemästä oli 60 prosenttia. Muutos on merkittävä.

Fortumin Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen asiakkaita palveleva kaukolämpö muuttuu hiilineutraaliksi jo 2020-luvulla. Lisäksi Espoo Clean Heat -projektissa luovutaan kivihiilestä viimeistään vuonna 2025. Muutos perustuu tekoälyyn sekä mm. palvelinkeskusten ja jäteveden hukkalämmön hyödyntämiseen sähköisten lämpöpumppujen avulla.

- Ensi vuonna jo puolet asiakkaidemme kaukolämmöstä on hiilineutraalia, kertoo liiketoimintajohtaja Timo Piispa Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta. - Lisäksi Espoossa ja Kirkkonummella edistetään miljardiluokan palvelinkeskusinvestointeja, joiden luovuttama päästötön hukkalämpö kattaisi jopa kolmanneksen asiakkaidemme lämmöntarpeesta.

- Tiekartan vanheneminen tuli meille kyllä täytenä yllätyksenä, kehitys on nyt niin nopeaa, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä kuvaili liittokokouksessa pitämässään puheessa. - Olemme iloisia ja ylpeitä alan kyvystä reagoida haasteisiin. Samalla tämä haastaa meidät pitämään metsäenergian saatavuudesta entistäkin parempaa huolta, Leskelä jatkoi.

Kaukolämpö on paikallista lämpöä, jota jaellaan yhteensä noin 200 toisiinsa kytkeytymättömässä verkossa eri puolilla maata. Yhteisen hiilineutraalisuuskehityksen tärkein taustatekijä on kuluneen vuoden aikana yli kaksinkertaiseksi kohonnut päästöoikeuden hinta sekä alan laaja murros, jossa keskeisenä on nopea luopuminen turpeen käytöstä.

Tiekarttapäivitys julkaistiin Energiateollisuuden virtuaalisessa liittokokousseminaarissa torstaina.

Lisätietoa

Lisätietoja:
Timo Piispa, liiketoimintajohtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, p. 050 453 2758
Jukka Leskelä, toimitusjohtaja, Energiateollisuus ry, p. 050 593 7233